Akdeniz ve ada yaşamının ortak özelliği mi? yoksa Kıbrıs’a özgü bir özellik midir bilinmez? Seçim günü sandığa gitmeden önce mangallar yakılır, piknik havasında seçime başlanır. Garantör ülkemiz Türkiye’de ki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimi gölgesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bizlerde yerel seçimleri dün gerçekleştirdik. 28 seçim bölgesinde oy verme işlemi çok büyük tatsızlıklar ve demokrasi dışı olaylar olmadan gerçekleşti.
***
Sayılarla 24 Haziran yerel seçimleri: KKTC’de 191,153 seçmen vardır. Yerel seçimler için 28 seçim bölgesinde 734 sandık kurulmuştur. 28 belediye başkanlığı için 111 aday seçime girmiştir. 280 belediye meclis üyeliği için 1092 aday yarışmıştır. 184 muhtarlık için ise 425 kişi aday olmuştur. 596 ihtiyar heyeti için ise 1043 aday yarışmıştır. Kampanya döneminde aday adalığından adaylığa geçenler sandıktan zaferle çıkmak için çalışmışlardır.
***
28 seçim bölgesinde göze batan ve çevresinde lokomotif etkisi yaratacak bazı bölgeler vardır. Bunlar Lefkoşa, Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt’tur.
Lefkoşa Belediyesi tüm siyasi partiler için en önemli belediyedir. KKTC’nin başkenti olması Güney Kıbrıs’la ortak şehir olması önemini arttırmaktadır. Belediye başkanını seçtiren partide siyasi pozisyonu koruyan partidir. Mevcut belediye başkanı Sayın Mehmet Harmancı ve partisi Toplumcu Demokrasi Parti (TDP) ikinci defa seçilerek, KKTC siyasetinde küçük ama etkili parti olduklarını ortaya koymuşlardır. TDP ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) 24 Haziran için Lefkoşa da ortak aday Harmancı ile zafere gitmişlerdir. TDP Genel Merkezi önünde zafer konuşması yapan Başkan Mehmet Harmancı konuşmasın da ‘’kadına sevgi, hayvanlara sevgi, şeffaf ve dürüst belediyecilik ve tüm renkleri kucaklayan düşüncemiz tekrardan zafere bizleri taşımıştır’’ dedi. Konuşmasının devamında ise ‘’%52 oyla kazandık, bize oy vermeyen %48’in de belediye başkanıyım, tüm halkımızı kucaklayarak önümüzdeki dönem hizmet edeceğim’’ demiştir. Sayın Harmancı gençliğini ve değerlerini siyasete aktararak Lefkoşa da ikinci defa başkanlığa başlamıştır.
***
5 dönemdir, Güzelyurt belediye başkanlığını yürüten Ulusal Birlik Partisi adayı Mahmut Özçınar da 6. Dönem için Güzelyurt seçmeninden onay almıştır. Güzelyurt oylarının %51 ‘ini alan Mahmut Özçınar KKTC siyasi tarihin de istikrarlı bir şekilde 20 yıldır belediye başkanıdır.
***
Girne bağımsız belediye Başkanı Nidai Güngördü’de tekrardan bağımsız olarak girdiği 24 Haziran seçimlerinde oyların %50’ye yakınını alarak 2. Dönemine başlamıştır. Turizmin başkenti diye tabir edebileceğimiz Girne için Başkan Nidai Güngördü hizmet ve görevlerine devam edecektir.
***
Öğrenci şehri olarak nitelendireceğimiz Gazimağusa kazası belediye başkanlığına da tekrardan oyların %51’inden fazlasını alan İsmail Arter seçilmiştir.
Dört büyük kazayı göz önüne aldığımız da KKTC seçmeni mevcut yönetimlerinde köklü bir değişime gitmeden tabiri caizse belediye başkanlarına devam demiştir. Halk aldığı hizmet ve gelecek dönemin vaatlerinden memnun olacak ki sürdürülebilir belediyecilik için sistem değişikliğine onay vermemiştir.
Yerel yönetimlerdeki başarı ve başarısızlıkla KKTC siyasetinde gelecek dönemler de yer almak isteyen siyasi partiler artı ve eksilerini göz önüne alarak yarından itibaren önlerinde ki ilk genel seçim için hazırlıklara başlamalıdırlar. Dönemsel olarak seçimi almak ya da kaybetmek büyük resimde başarılı ya da başarısız olmak demek değildir. Siyaset uzun soluklu bir maraton olduğu için yerelden genele çalışmalar paralel yürütülmelidir. 24 Haziran yerel seçimlerinin ülkemize hayırlı olmasını dilerim.