İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’ın kaleme aldığı makalesi Kıbrıs sorununda gelinen son durumu aydınlatacak açık bir yazıdır. Starw makalesinde “İki bölgeli, iki toplumlu bir devlet çatısında adanın birleştirilmesine dönük müzakere edilmiş anlaşma saçmalığına bir son vermenin zamanı geldi. Çözüm, adanın bölünmesi ve kuzeydeki Kıbrıslı Türklerin uluslararası olarak tanınmasıdır.” demiştir. Yazının devamında Annan Planı’nın sonrasında Rum yönetiminin tüm olumsuz yaklaşımlarına karşı Avrupa Birliği’ne alındığını ve KKTC’nin ise çok büyük bir haksızlığı uğradığını söylemiştir. AB’nin Dış İlişkiler Konseyi’nin Kuzey Kıbrıs’a yapmak istediği olumlu adımları da bizzat “Kıbrıs Hükümeti” tarafından engelledi diyerek KKTC’nin sistemli bir şekilde mağdur edildiğini de belirtmiştir. Yazısının sonlarında Straw, Rum Kesiminin başarılı bir AB üyesi olmadığını Kuzey Kıbrıs’la eşit şartları kabul etmediklerini dile getirmiştir. Rum yönetiminin bu olumsuz, uzlaşıdan uzak tutumunu açıkladıktan sonra “Kıbrıs’ın bölünmüşlüğü artık tanınmalı.” diyerek sonuca varılmayacak müzakereleri sürdürmek yerine mevcut durum üzerinden ‘Kuzey Kıbrıs’ı tanıyarak iki toplum arası ilişkileri geliştirmek daha doğrudur’ düşüncesiyle yazısını bitirmiştir. Uluslararası politika ve güç savaşlarında “Amerika’nın kas gücü ve İngiltere’nin zekâsı” üzerine çok sözler söylenmiş, fikirler ortaya atılmış ve oyunlar kurulmuştur. Bu düşünce göz önüne alınarak İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’ın yazısı iyi okunmalı ve idrak edilmelidir.
Anastasiadis neyi kaçırdı?
Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı’nın da çözüme dönük yüzünü ve düşüncesini mundar eden Rum lider Anastasiadis, Crans Montana sonrası dedikleri gibi çözüm kaçmamıştır diye bir lakırtı etmiştir. Rum lider lakırdılarının devamında çözüme olan bağlılığının devam ettiğini de söylemiştir. Çözüm için fırsat kaçırılmadı derken Rum lider Anastasiadis neyi kaçırmıştır?
Kıbrıs’ta yeni sayfa
Dışişleri Bakanı Sayın Tahsin Ertuğruloğlu, ABD ziyaretinde New York ve Washington’da bazı temaslarda bulunmuştur. Ziyareti sırasında Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü’ndeki yuvarlak masa toplantısında, Amerikalı düşünce kuruluşlarına mevcut süreçteki öngörülen çözüm diye dayatılan federasyon seçeneği için ‘öldü’ şeklinde açıklama yapmıştır. ‘Kıbrıslı Türkler yeni dönemde ne istiyor?’ sorusuna da ‘Müzakere olacaksa devletten devlete bir zeminde olmalı.’ demiştir. Bu söz ve düşüncesi Rum Millî Eğitim Bakanlığı’nda yayınlanan formlarda Kıbrıs adasındaki Türklerin azınlık gösterildiği düşünüldüğünde bu müzakere metodu da çökmüştür demektir.
***
KKTC müzakere heyeti ve siyasilerinin tüm olumlu çözüm üzerine yaklaşımları her defasında Rum siyasileri tarafından sonuçsuz bırakılmıştır. Artık çözüm Kuzey Kıbrıs için federasyon modelinde aranmamalıdır. KKTC, jeo-politik ve joe-stratejik konumunu kullanarak Anavatan Türkiye’yle ‘iki devlet bir millet’ mantığıyla hareket etmeli ve siyasi coğrafyasında aktif rol alacak çalışmalar yapmalıdır.