20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’na kadar Kıbrıs Türk halkı yıllarca çile ve gözyaşlarıyla Anavatan Türkiye’den gelecek olan şanlı Mehmetçik’i beklemiştir. 20 Temmuz sabahı adaya ayak basan Mehmetçikle birlikte bağımsızlığımızın ve istikbalimizin simgesi ‘al bayrağımız’ mavi göklerde özgürce dalgalanmak için göndere çekilmiştir. O’nun dalgalanması Kıbrıs Türk’ünün egemenliğinin ve bağımsızlığının simgesi olmuştur. KKTC topraklarında başta ‘Beşparmak’ dağının güney yüzünde ışıklı olmasının yanında çeşitli yerlerde, değişik ebatlarda bayrağımız var olmuştur.
***
Bayrak, tarihte yaşamış Türk devletleri ve Türk milleti için namus, topraktaki varlık sebebi ise şerefi olmuştur. Modern Cumhuriyetimizde bayrak kanunla korunmuş, ebat, renk ve boyutu asılabilecek yerleri ve asılmayacak yerler olarak belirlenmiştir. Türk milleti için bayrak demek vatan demektir, devlet demektir.
Zafer Burnu
Türk milleti ve devleti için bayrağın yük değil de Vatan olduğunu, aksini söyleyen güruhlara nedenini açıkladıktan sonra, Kuzey Kıbrıs’taki iki konu hakkında yazmak istiyorum. Birinci husus Karpaz yarımadasında “Zafer Burnu” diye tabir edilen uç bölgedeki bayraklar geçtiğimiz aylarda düzensiz bir şekilde asılı olduğu yerlerde yoktu. “Barbaros Hayrettin Paşa” sismik araştırma gemisi Doğu Akdeniz açıklarında görev yaptığı tarihlerdeki “Zafer Burnu” ziyaretimde bayrakları görememiştim. KKTC’de kamu görevlilerine telefonla ulaştığımda “Tamir var, direklerde arıza olabilir ve rüzgârdan tahrik olmuşlardır, değişecektir.” Yanıtlarını aldım. Farklı bir düşünce beslemediğim için de konuyu kapatmıştım. Fakat mevcut bayrakların uzunca bir süre asılmadığını öğrendim.
Keskinsırt bölgesindeki bayraklar
İkinci hususta, geçtiğimiz hafta sonu karayoluyla Lefkoşa’dan Girne’ye giderken Keskin Sırt diye tabir edilen Ağırdağ köyünün üst kısmındaki bayrakların olmadığını gördüm. Hemen akabinde bayrakların olduğu alana çıktım ve iki direkte de bayrakları göremedim. Uzunca bir süredir de olmadığı hali vardı. Kopmuş halatları yerde ve bayrakları olmayan bir şekilde boynunu bükmüş iki tane kaderine terk edilen direk vardı. Beşparmak’ların zirvesinden Girne – Lefkoşa karayolunu selamlayan ve Lefkoşa’ya bakan bayraklarımız yoktu. Alanda bir tabelada şu yazıyordu “Bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin simgesi şanlı bayraklarımız, 27 Temmuz 2012 tarihinde yapılan devlet töreni ile göndere çekilmiştir.” bu yazıyı okuduğumda ve bayrakların olmadığını gördüğümde “Bağımsızlığımızın ve Egemenliğimizin” olmadığı hissine kapıldım.
***
Eğer Türk bayrağını yük gören ve göndere çekmekte yerinen varsa ‘Ashap-ı Kehf’ sabrıyla devleti ve milleti için canını seve seve verecek, bayrağını ‘vatan’ ve ‘namus’ gören isimsizlere bu görevi devrediniz. Bayrak şereftir, bayrak namustur, bayrak devlettir.