Kıbrıs Türk Solu denildiğinde akla ilk gelen çözüme en yakın, Kıbrıs adasında Rumla birlikte yaşamayı düşünen siyasi düşünce grubu gelmektedir. Kimdir Kıbrıs Türk Solu? Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen partileriyle konumlandıracak olursak listenin başında Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) gelir. Sonrasında Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) gelmektedir. CTP Genel Başkanı Tufan Erhurman, TDP Genel Başkanı Cemal Gürsel Özyiğit’tir. Cumhuriyet Meclisinde olmayan siyasi oluşumları ve düşünce gruplarını da bu Kıbrıs Türk Solunun içine atabiliriz. Çözüm ve Kıbrıs sorunu dediğimizde Kıbrıs Türk Solu ne anlamaktadır? Neyi dillendirmektedir?
Çöken BM parametreleri
Kıbrıs Türk Müzakere heyetinin yapmış olduğu görüşmeler 20 aya yakın çok çetrefilli, gerilimli ve bir o kadar da “Federasyon Modelli” çözüm fikriyle umut dolu geçti, gitti. Müzakere heyetinin taviz üstüne tavizlerine harita ve oranda eklenerek memnun olmayan güney siyasileri ve kilisesinin isteğiyle Birleşmiş Milletler parametreleri de çöktü, gitti. Garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlut Çavuşoğlu’nun çözüm için sergilediği olumlu yaklaşımda BM parametrelerini ve Rum siyasetinin istediği akla ziyan arzuları geçemedi. Sonuç olarak Sayın Çavuşoğlu’da BM parametreleriyle çözüm olamaz dedi. Sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın da açıklamaları BM ve Rum istekleriyle bu iş olmaz yönünde oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Hüseyin Özgürgün ve hükümetinin üyelerinin de ortak görüşü mevcut sürdürülen metotla BM’yle çözüm olamaz yönünde oldu. Başbakan Yardımcısı Sayın Serdar Denktaş da ‘11 Şubat 2014 mutabakat metni bizim için artık yok hükmündedir’ diyerek çözüm için yürütülen çalışmaların başka bir boyutta olmasını dile getirdi.
Kıbrıs Türk Solu için çözüm nedir?
Kıbrıs Türk Solu diye tanımladığımız siyasi düşünce grubu için Kıbrıs adasında çözüm fikri, koşulsuz şartsız Kıbrıs Rumlarıyla birlikte yaşama arzusudur. 1974 öncesi sınırlar çizilmeden önce iç içe yaşayan Kıbrıs Türk toplumu ve Rum halkı adadaki Türk ve Müslüman varlığından rahatsız, Rum terör örgütleri tarafından katledilme eylemleri sonrası sınırların çizildiğini ve şu anki konumuyla komşu olarak huzur içinde yaşandığını da hatırlatalım. İki toplumun neden ayrıldığını barış masalarının nasıl dağıldığı açık ve nettir. Kıbrıs Türk solu hangi akla hizmetle Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı’yı tekrar masaya geri dönmesi için baskı yapmaktadır? Crans-Montana sonrası Sayın Akıncı “Benim yaşıtlarımın ve dönemimin müzakereleri bitmiştir” açıklaması da daha hafızalardan tükenmeden bu düşünce grubu neye hizmetle masaya dönme çağrılarını baskı olarak yapmaktadırlar.
***
Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs Türk Solunun istek, arzu ve baskıları yüzünden anlamsız bir şekilde BM parametreleriyle çözülmeyeceği açık olan müzakerelerle bir 50 yıl daha kaybetmeye zamanı yoktur. Kıbrıs Türk halkının real-politik kurallar ve siyasi coğrafyamızın getirdiği artı pozisyonlarla devlet aklıyla çözüme ihtiyacı vardır. Sayın Akıncı da görev süresi bitene kadar “Devlet Aklıyla” Kıbrıs Türk halkına hizmet etmelidir.