İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

46-Kıbrıs’ta Hala Sultan 22.12.2016

Türk milleti için Kıbrıs adasının önemi Osmanlı İmparatorluğu’nun adayı fethetmesi ve sonrasında adada hüküm sürmesi sürecinde başlıyor gibi görünebilir. Kıbrıs adası, İslam tarihi açısından da Türkiye ve Türk milleti için önemli ve köklü bağlarının olduğu, manevi şahsiyetlerin yaşadığı bir adadır. İslam dünyasının da ilk deniz seferi Kıbrıs’adır. 

Tennessee Üniversitesi’nde Profesör George E. Bowen de Hala Sultan Tekke’si için Müslümanların dünyadaki en kutsal üçüncü yeri olduğunu çalışmalarında belirtir. Kıbrıs adasında yaşamış ve manevi şahsiyetlerin en önemlilerinden birisi de Peygamberimiz Hz. Muhammed’in halası ve süt annesi (Ümmü Hiram) Hala Sultan’dır. Hala Sultan’ın vefat ettiği nokta Güney Kıbrıs’ta bulunan Larnaka bölgesindeki Tuz Gölü’nün yanındadır. Hala Sultan Tekke’si olarak anılan bir cami ve kabrinin bulunduğu bir bölüm vardır. Yapılan eklemelerle tekke külliyeye dönüşmüş ve ziyaretçilere açıktır. Günümüzde Tekke’nin din görevlisi KKTC Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gönderilmekte ve dini hizmetler verilmektedir. Geçtiğimiz Salı günü Diyanet İşleri Başkanı Talip Atalay ve ekibi tarafından Kuzey Kıbrıs’ta bulunan Türkiye vatandaşlarına yönelik Tekke’ye günü birlik bir ziyaret gerçekleştirilmiştir. Sabah saatlerinde otobüslerle Lefkoşa terminalinden hareket ederek Metehan sınır kapısından Güney’e geçip bir saatlik yolculukla Hala Sultan Tekke’sine ulaştık. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ikramları ve yolda her araçta bulunan görevlilerin İslam tarihi açısından Hala Sultan Tekke’si ve Kıbrıs’ı anlattıkları sohbetlerle ruhumuz manevi olarak beslendi. Tekke’ye vardığımızda bizleri Din İşleri Başkanlığı adına Tekke’nin imamı Şakir Alemdar karşıladı. Sayın Alemdar, sohbeti sırasında “Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın oğlu 2. Selim (Sarı Selim)’in adayı fethetmeden önce ada hakkında bilgi sahibi olduğunu; dönemin Şeyhülislam’ına adada İslam dinine mensup yaşayanların olduğunu; ibadethanelerin bakıma ve korumaya muhtaç olduğunu; buna istinaden de adaya fetih için fetva aldığını, Kıbrıs adasının İslam dünyası için de önemli olduğunu” vurguladı. Kıbrıs’ı Osmanlı’nın fethinden sonra vakıf kültürünün adada oluşmasıyla birlikte Larnaka Havaalanı’nın da içinde bulunduğu alan Hala Sultan Vakfı’nın malıdır. Kıbrıs müzakere sürecinde heyetler kamuoyuna açık ya da kapalı olarak yaptıkları toplantılarda Kuzey’de kalan Rum mallarının durumu görüşülürken Güney’deki Kıbrıs Evkaf Dairesi’nin bilgisinde ve takibindeki vakıf mallarının da durumunun akıbeti netlik kazanmalıdır. Başka bir pazarlığın da malzemesi olmamalıdır.

Kanlı Noel

Kuzey Kıbrıs müzakere heyeti görüşmeler için belirlediği referanslara, geçmişte barış dönemini bozan Rum siyasetçilerinin ve kilisenin desteklediği faaliyetleri unutmadan süreci sürdürmelidir. Kıbrıs Türkü’nün Rum çetelerinin hain saldırıları ve Türk’ü yok etme planlarının en sertlerinden olan, tarihte 21- 25 Aralık Kanlı Noel diye isimlendirilen olayların yıldönümünde yaşamını yitiren şehitlerimizi bir kez daha anar ve unutulmayacağını belirtirim.