Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın göreve başlaması ile Kıbrıs müzakereleri Güney Kıbrıs Rum Yönetimiyle müzakere masasında soruna çözüm bulmak için tekrar yoğun bir şekilde başladı. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın anlam ve önem arz ettiği ‘yoğunlaştırılmış müzakere’ şekliyle de süreç, kendisini Birleşmiş Milletler zirvesine taşıdı. Sayın Akıncı personelleri ve hükümet yetkilileriyle BM zirvesine katılmak üzere New York’a gitti. Burada yapacağı ikili temaslar ve 25 Eylül günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Kıbrıs Rum Yönetim lideri Anastasiadis ile üçlü yapacağı görüşme bugüne kadar yapılan müzakerelerin en önemli zirvesi olacaktır. Bundan sonra yapılacak olan görüşmelerin farklı bir boyutta başlamasının toplantısı ve öncüsü niteliğindedir. Gündemimiz ‘Kıbrıs Sorunu’ üzerine iç politika ve dış politika olarak hep doludur. Kuzey Kıbrıs’ta müzakere sürecinde başka sorun yokmuş gibi tüm enerjimizi buna harcar ve yaşam alanlarından bi-haber gitmekteyiz.
Adli Yıl Açılışı
2016 – 2017 Adli Yıl açılışında sırası ile konuşmacılar hukuk ve kamusal alandaki en az müzakere süreci kadar önemli konular üzerinde aksaklıkları ve yanlışları dile getirdiler. Cumhurbaşkanı Akıncı ‘KKTC’deki adaletsizlik partizanlıktır’ ve her yurttaşın eşit olması gerektiğini vurguladı. Konuşmasının devamında Akıncı, ‘hukukun üstün olması gerekir’ dedi. Yüksek Mahkeme Başkanı Sayın Narin Ferdi Şefik de ‘mahkeme kararlarının’ uygulanmamasına atıfta bulunarak ‘Girne Üniversitesi’ örneğini verdi. Mahkemenin verdiği kararın uygulanmamasını da ‘Mahkeme kararına itaatsizlik Fasıl 154 ceza yasası madde 137 altında 2 yıllık hapis cezasını öngören suçtur’ diyerek açıkladı. Konuşmasının devamında Sayın Şefik mahkemelerde gerekli personel olmadığını ‘odacı da yok’ sözleri ile dile getirdi ve ‘personel eksikliği oturumları aksatmaktadır’ dedi. Konuşmacılardan Baro Konseyi Başkanı Ünver Bedevi’nin genel hukuk sistemindeki eksiklere değinmesinin ardından KKTC’de hukuk eğitimi için ‘hukuk eğitiminde ticaret, kalitenin önünde gidiyor’ şeklindeki beyanı ile hukukun uygulayıcısı olan avukat ve eğitimlerinin önemini vurguladı. KKTC Başsavcısı Aşkan İlgen konuşmasında ülkedeki kamuda istihdam edilen müşavirlerin sayısı ve ücretleri ‘kamu vicdanının rahatsız olduğu bir konudur’ diyerek, şişirilen personellere değindi. Konuşmasının içerisinde ‘uyuşturucu kullanımı, satılması ve her geçen gün artan madde kullanımı ve satımında polis ve mahkemelerin mücadelesi yetersiz kalmaktadır’ dedi.
Çözüm Kimdir?
Ülkemizin önemli dört kişisinin Adli Yıl açılışındaki açıklamaları ancak Muz Cumhuriyetinde olacak türden sorunlardır. Durum tespiti vardır. Çözüm kimdir? Müzakere sürecine gelene kadar hukuk alanında ve sosyal yaşamımızda çok önemli sorunlar vardır. Bu sorunların çözümü, tek bir kişi ya da kurum tarafından çözülemez, yasama, yürütme ve yargı erklerinin ortak devlet aklı ve birlikteliğiyle olur. Güçlünün adaleti değil, hukukun üstün olduğu insan hak ve özgürlüklerinin yaşandığı bir KKTC, ortak gayemiz olmalıdır.