İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

387- Devlet geleneği Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan, 16.06.2023

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan’a yaptı. Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Tatar’la yaptığı basın açıklaması Doğu Akdeniz enerji politikasını, Kıbrıs Sorunu üzerine yürütülen müzakere sürecine ışık tutar mahiyettedir. Sayın Erdoğan yemin töreni sonrası ilk ziyaretleri içinde “Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan ziyaretleri devlet geleneği” şeklinde çok önemli derin anlamları olan mesaj vermiştir. Kuzey Kıbrıs Ercan Havaalanı’ndan direk Bakü’ye uçması da uluslararası sistemde Sayın Erdoğan’ı takip eden devletlere, Doğu Akdeniz’de enerji üzerine planlar yapan devlet dışı aktör sayılabilecek çok uluslu şirketlere mesajdır.

***

Sayın Erdoğan’ın konuşmasında “Kıbrıs meselesinde Türk tarafı her zaman yapıcı ve sonuç odaklı tutum benimsemiştir. Ada’daki kardeşlerimizin huzur ve güvenliği bizim huzur ve güvenliğimiz demektir.” şeklindeki ifadesiyle müzakere süreci ve Kıbrıs Türkünün huzur ve güvenliği Türkiye’nin hassasiyetine vurgu yapmıştır. Asrın projesi olarak nitelenen ‘Su Temini’ içinde “Türkiye’den getirdiğimiz suyu, kısa süre içerisinde tarımsal sulama amacıyla üreticilerimizin istifadesine sunacağız.” diyerek, Kuzey Kıbrıs tarımının önemini ve destekleneceğini ifade etmiştir.

***

Sayın Erdoğan’ın önemli bir mesajı da yazılarımda daha önce aktardığım ‘Türkiye Yüzyılı’ fikri ve Kuzey Kıbrıs siyaset kurumunun bunu idrak etmesi üzerinedir. Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı’nı ziyareti esnasında anıt özel defterine yazdığı metindeki “İnşallah yeni dönemimizde de Türkiye Yüzyılı vizyonuyla Kıbrıs Türk’ü kardeşlerimize karşı sorumluluklarımızı yerine getireceğiz.” cümlesini Kıbrıs Türk siyaset kurumu iyi okumalıdır. Beklenen siyasi olaylar gerçekleştiğinde Kuzey Kıbrıs siyaset kurumu ve devlet sistemi Türkiye Yüzyılı vizyonuna hazır olmalıdır. Kamudaki teknik alt yapı, personel niteliği, işlevsellik gibi konular çok önemlidir. Bu sebeple Kuzey Kıbrıs kamu ve devlet sistemi çağın gereksinimlerine hazır hale bir an önce gelerek başta dijital alt yapısını ve re-organizasyonunu tamamlamalıdır.

***

Devlet geleneği fikrinin ikinci ayağı da Azerbaycan’dır. Türkiye Yüzyılı vizyonunda Bakü, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs kadar önemlidir. Türkiye’nin doğudaki ileri karakolu ve Avrasya’ya açılan kilit taşıdır. Karabağ Savaşı sonrası özgürlüğüne kavuşan Şuşa’ya açılacak olan Türkiye Başkonsolosluğu stratejik olarak hayati önemdedir. Sayın Erdoğan’ın ifadesiyle “Şuşa’daki açılacak Başkonsolosluğumuz, başta Ermenistan olmak üzere bütün dünyaya ayrı bir mesaj olacaktır.” ifadesi Türkiye Yüzyılı açısından da önemli bir mesajdır. İkinci önemli stratejik gelişme de “Hazar geçişli orta koridor ve bu bağlamda Bakü Tiflis – Kars demir yolu hattıdır.” Türkiye; iki soy bağı olan topraklara ziyaretinde Türkiye Yüzyılı fikrinin kilit taşlarını ifade etmiş ve sürece başlamıştır. Coğrafyamızda siyasi hesap yapacak, dost/düşman ülkeler mantıksal olarak Türkiye ikinci yüzyılını anlayarak, diyalog kurmaları coğrafya ve insanlık için daha hayırlı olacaktır.