Son günlerdeki ana gündemimiz siyaset kurumu ve milli güvenliğimizi ilgilendiren askeri ve diplomatik temaslardır. Karadeniz’deki gelişmeler Ege, Batı Trakya ve Adalar; Doğu Akdeniz’deki enerji denklemi; Türkiye Yunanistan ilişkileri; İsrail, Mısır ve Libya gündemdeki hikayelerin öznesi kabul edebiliriz. Deniz ve kara komşumuz olan bu öznelere ilave olarak da okyanus ötesinin yüzölçümü büyük devleti ABD’yi de ‘gizli özne’ olarak cümle ve milli güvenlik hikâyelerimize eklemlemek pek de yanlış olmaz. Bahse konu özne ülkelerde askeri, ticari ve siyasi etkinliği hiç de azımsanmayacak kadar çok olan Amerika, hem gizli özne hem de gölge yazar mahiyetinde Türkiye’nin deniz ve kara sınırı komşularında at koşturmaktadır.
***
Amerika’nın kovboy edasıyla yürüttüğü faaliyetleri bölge güven ve huzur, Türkiye’nin milli güvenliği için hayati önemdedir. Bu önem ve söylem son günlerde Türk – Amerikan ilişkilerini sorgulanır, Türkiye’nin NATO üyeliğini tartışmaya açar hale gelmiştir. Hal böyle olunca ABD Ankara Büyükelçisi Flake de güncel tartışmalara cevap olacak mahiyette açıklama yapmıştır. Elçi Flake açıklamasında “Son dönemde bana ABD’nin Ege’de güvenliğe ilişkin pozisyonunda bir değişiklik olup olmadığı sorusu yöneltiliyor. Bu soruya cevabım ‘Hayır’. NATO Müttefiklerimiz Türkiye ve Yunanistan ile güvenlik alanındaki işbirliğimiz, ortaklardan biri lehine taraf tutmaya ya da dengeyi bozmaya yönelik bir tutuma dayanmamaktadır. Şu anda ortak çabalarımız, Rusya’nın Ukrayna’daki acımasız ve nedensiz savaşını sonlandırmaya odaklanmaktadır. Türkiye, özellikle gıda güvenliğini ileri bir noktaya taşıyarak ve Ukrayna ile Rusya arasında diyaloğu geliştirerek değerli bir destek sağlamayı sürdürmektedir. Yunanistan ile savunma alanındaki işbirliğimiz, Ukrayna’yı ve Orta ve Doğu Avrupa’daki NATO Müttefiklerimizi destekleyerek NATO’nun doğu kanadını güçlendirmektedir. NATO Müttefiklerimiz Türkiye ve Yunanistan ile paylaştığımız başlıca hedef, bölgenin tamamında barışın, güvenliğin ve istikrarın sağlanmasıdır.” demiştir.
***
Elçi Flake’nin açıklamasından yola çıkarak; Ege’deki tutumları için NATO müttefiklerimiz Türkiye ve Yunanistan’a ‘eşitiz’ diyor. Ege’deki güvenliğe dönük bir pozisyonda değişikliğimiz yok demektedir. NATO bağlamında Yunanistan’ı silahlandırması ve Ege Deniz’ini NATO gölü haline getirmesi sonrası Türkiye’nin NATO üyeliğinden çıkması ihtimali gündemde olursa Amerika’nın Ege’deki düşman ve müttefik kavramını güncellemeyeceğinin bir garantisi var mıdır? Yunanistan’la olan savunma işbirlikleri içinse Elçi Flake; “Ukrayna’yı ve Orta ve Doğu Avrupa’daki NATO Müttefiklerimizi destekleyerek NATO’nun doğu kanadını güçlendirmektedir.” demiştir. Bu yoruma da sorumuz “Türkiye NATO’nun hangi kanadıdır?” Türkiye’ye satılan askeri araç-gereçler bir nevi NATO’yu güçlendirmektedir. Yunanistan ve doğu kanadı ülkelerine gösterdikleri askeri destek ve silahlanmayı Türkiye’nin F-35 programındaki hakkını koruyarak sağlaması Amerika’nın samimiyetini ispatlamak için bir fırsattır. Açıklamayı fazla irdelemeden siyaset kurumu Amerika’nın ‘Ege’de taraf tutmuyormuş’ açıklamasını sağduyuyla yaklaşarak milli devlet aklıyla güvenlik siyasetini yaşama geçirmelidir.