İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

349- İkamet Nicosia, görev alanı Lefkoşa, 22.09.2022

Savaş, devletlerin aralarındaki ekonomik ve siyasal anlaşmazlıklar ve diğer sorunlar nedeniyle siyasal ilişkilerini keserek birbirlerine karşı ordularıyla giriştikleri silahlı eylemdir. Tanımı bile kötü olan bir olgudur. İnsanlık için en son başvurulması gereken metot silahlı hak arama ve çatışma ortamı olmalıdır. Diplomasi, uluslararası siyasi ve hukuki iletişim demektir. Devletlerin birbirleri ile olan sorun veyahut uyuşmazlıklarını gidermek için kullanılması gereken en önemli sanat da diplomasidir. Coğrafyamız devletler arası ilişkilerin en sert ve çetin geçtiği bir alandır. Devletlerin çıkarlarını korumak ve kollamak adına giriştikleri mücadeleye inanç sisteminin de dahil olmasıyla siyasi coğrafya kızışmakta, müesses nizam tahrip olmaktadır. Rus – Ukrayna savaşı Türkiye’nin diplomasisinin bölgede ne kadar güçlü olduğunun örneğidir. Bunun somut çıktısı da tahıl koridorunda Türkiye’nin üstlendiği roldür.

Silah ambargosu

Yukarıdaki özetten sonra, diplomasi bir savaş ve tehdit unsuru bir argüman olarak da kullanılır diyebiliriz. Kıbrıs adasında Kuzey Kıbrıs’ın komşusu Rum Yönetimi’ne karşı Amerika tarafından uygulanan silah ambargosu ne hikmetse geçtiğimiz günlerde birden kalktı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’ne uyguladıkları silah ambargosunu bir yıllığına kaldırdıklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Rum Yönetimi’nin gerekli koşulları yerine getirdiğini tespit ettiği ve Kongre’ye tebliğ ettiği, söz konusu koşulların bir yıllığına değerlendirildiği vurgulanan açıklamada “2023 mali yılında GKRY için savunma ticaret kısıtlamaları kaldırıldı.” denildi. Price, uluslararası silah ticareti düzenlemelerinin 1 Ekim 2022’den itibaren geçerli olacağını da sözlerine ekledi.

***

Sözün özü ABD, Yunanistan ve Rum Yönetimi üzerinden Türkiye’nin barış ve huzur için yaptığı diplomasi adımlarına askeri tehdit olarak güçlendirdiği vesayetçi devlet Güney Kıbrıs ve Yunanistan üzerinden mesaj vermek istemiş. Bir nevi aba altından sopa göstermiştir. Geçmişten günümüze okyanus ötesi aklın kayığıyla yol gitmek isteyen ülkelerin coğrafyamızdaki son halleri ortadadır. Coğrafyanın kadim ve yedi emin devleti Türkiye’dir. Gerisi laf kalabalığı ve bir avuç para-siyasi figürün idare ettiği mevzulardır.

Müslüman Büyükelçi

ABD silah ambargosu diplomatik bir tehdittir. Bu ambargo kaldırma olayına karşılık tesadüf ya da karşı cevap niteliğinde olan bir diğer konu da Güney Kıbrıs’a yeni atanan Rusya Federasyonu Büyükelçisinin Müslüman olmasıdır. Rusya’dan Güney Kıbrıs’a, Putin’e yakınlığıyla bilinen Müslüman Büyükelçi Murat Zyazikov atanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi de Murat Başçeri’dir. İki Murat, dini bayramlarda bir araya gelse yeridir. İkameti Nicosia görev yeri Lefkoşa desek doğru olur. Rusya’nın Müslüman büyükelçi hamlesi sonrası bir diğer önemli olay da Rusya’dan yolcu uçaklarının direk Kuzey Kıbrıs Ercan Havaalanı’na uçuş yapacak haberidir. Savaş ve coğrafyamızın eksileri olduğu gibi bu eksiler stratejik akıl marifetiyle artıya dönebilecek olaylardır. Büyükelçi Zyazikov sonrası belki de Kuzey Kıbrıs’a Rusya’nın turizm veyahut eğitim diplomasi şefliği açılabilir. Kuzey Kıbrıs ve Türk siyaset kurumu coğrafyanın artı ve eksilerini değerlendirebilecek güç ve kudrete sahiptir.