Coğrafyamız dost düşman ve müttefiklerin ‘kime göre, neye göre’ şekillendiğinin belli olmadığı karmakarışık siyasi bir alandır. Doğudan batıya her bir muhatabımızın kendi içinde veyahut bir başkası ile Türkiye’yi de ilgilendiren sorunları vardır. Böyle karmakarışık coğrafyada siyaset kurumu yediemin devlet Türkiye’yi inşa etmeli ve emin ülke Türkiye’yi korumalıdır. Çünkü coğrafyamızdaki siyasi düşmanlıkların sonu savaş ve gözyaşıdır. Rusya ve Ukrayna arası savaş yakın siyasi tarihimiz için hayati önemdedir. Film izler gibi Ukrayna’daki siren seslerini, Rus askeri konvoylarını, İHA ve SİHA görüntülerini savaş cephesi sahnelerle günün her saati izledik. Bunlara ilave olarak Rus–Ukrayna hattındaki savaşı başka bir cepheye taşıyacak olan Rus siyaset bilimci Alexander Dugin’in kızının aracının patlatılması ve basın danışmanı olan kızı Darya Dugina’nın vefatını savaş içerisinde bir bölüm edasıyla seyrettik. Rus yazar Lev Tolstoy ‘Savaş ve Barış’ isimli romanında “Herkes savaşa girme kararını kendi verseydi, hiç savaş olmazdı. Bu çok iyi olurdu. Büyük ihtimalle çok iyi olurdu ama hiçbir zaman olmayacak…” (C.1, S.48) şeklindeki savaş için betimlediği cümlesini kurmuştur. Devletleri birey olarak görsek belki de savaşa girmek hiç istemezlerdi. Fakat coğrafyanın oluşturduğu dost düşman kavramı, karar alıcının inançsal, kişisel ve siyasi ihtirasları belki de savaşı coğrafyamızda zaruri kılmaktadır.
Hercules
Hercules ya da Herakles Yunan mitolojisinde ilahi bir kahraman, Zeus ve Miken kralının kızı Alkmene’nin oğlu ve Amfitrion’un üvey oğlu, Yunan kahramanlarının en büyüğü olduğu söylenmektedir. Şimdi ise ‘Hercules – 2’ adıyla Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın icra ettiği Ürdün, ABD, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Bahreyn’in gözlemci olarak katıldığı Mısır’ın Mohamed Naguid Askeri Üssü’nde icra edilen ‘özel kuvvet’ askeri tatbikatıyla gündemimize girmiştir. Hercules – 2 askeri tatbikatında ‘yerleşik ve açık alanlarda savaş eğitimi, rehine kurtarma, tıbbi tahliye, havadan iniş çalışmaları ve Thunderbolt ve paraşütlerden özel kuvvet unsurlarının deniz iniş’ eğitimleri icra edilecek olduğu Mısırlı askeri yetkililer tarafından basına duyurulmuştur. Basına yansıyan haliyle icra edilecek tatbikatı özel kuvvetler unsurları icra edecektir. Tatbikat evrelerinden en önemlisi ‘Thunderbolt’ olarak isimlendirilen siber güvenlik ve dijital casusluk kısmı olsa gerek!
Demir Kubbe
İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’dan gelebilecek roket ya da diğer hava saldırılarına karşı oluşturduğu hava savunma sisteminin adı Demir Kubbe’dir. Hercules – 2 tatbikatının başladığı günlerde Kathimerini gazetesinde “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi İsrail’den ‘Demir Kubbe’ hava savunma sistemi almaya hazırlanıyor.” başlıklı haber çıkmıştır. Haberde ‘hem İsrailli hem de Kıbrıslı’ yetkililer satış için anlaşmaya imza attı denilmiştir.
***
İsrail’in hava saldırısına karşı geliştirdiği sistemi, Rum Yönetimi kime karşı kullanacaktır. Günümüz savaş sistemleri cephe savaşını geride bırakmıştır. Yeni nesil savaş özel kuvvetlerin icra ettiği gayri nizami harp metotlarıyla yapılmaktadır. Kuzey Kıbrıs siyaset kurumu, yapısal dönüşümünü savunma ve askeri alanda da yapacağı vakit komşusu Rum yönetiminin silahlanmasını ve askeri teknolojisini yakinen izleyerek yapmalıdır.