Yunan siyaset kurumu her geçen gün Türkiye düşmanlığı ve Türk karşıtlığı sebebiyle Ege Denizi ve Adalar’ı silahlandırmaktadır. Yakın tarihimizdeki silahlanmasını NATO üyesi olmasına bağlamıştır. Batı Trakya’da ABD askeri varlığını artırmış, Ege Denizi özelinden Amerika Sahil Güvenlik unsurlarıyla antlaşma imzalamış, ABD denizcilerinin Ege Denizi’nde devriye atmasının önünü açmıştır. 12 mil ısrarını dillendirmektedir. Yunanistan, Fransa ile savunma işbirliği antlaşması imzalayarak Ege Denizi ve Adalardaki cephesinde Fransa askeri unsurlarına da yer vermiştir. Yunanistan Parlamentosu, Yunan Hava Kuvvetleri’ni güçlendirmek amacıyla Fransız yapımı 6’sı yeni, 12’si kullanılmış toplam 18 Rafale tipi savaş uçağının satın alınmasını öngören anlaşmayı da onaylamış, sözüm ona Türk – Yunan savaşı için hava kuvvetlerini de güçlendirmiştir.
Keçi Adası
Keçi adası 12 adaların dışında kalan statüsü belirlenmemiş ada, adacık ve kayalıklardan biridir. Bodrum’un 8 kilometre güney batısındadır. Turgut Reis mahallesine çok yakın konumdadır. Uluslararası antlaşmalarla silahsız kalması gereken statüsü belirlenmemiş yerleşime kapalı olması gereken bir adadır. Yunan askeri Keçi adasında siper ve sığınak şeklinde taş yapılara ilave olarak müştemilat tabir edilecek beton yapılarla konuşlanmıştır. Keçi Adasının Türkiye’ye bakan yüzüne de büyük bir Yunan bayrağını toprak zemine çizmiştir. Askeri birliğin hemen yan tarafına da sivil kullanıma kapalı helikopter pisti inşa etmiştir. Yunan bayrağının etrafına da Yunan güçleri topçu bataryası yerleştirmişlerdir. Kos Adası, Kalymnos Adası ve Bodrum’un Turgut Reis mahallesi arasında kalmasıyla hakim noktadır. Yunanistan Keçi Adasını silahlandırarak Lozan’a aykırı hareket etmektedir. Ege Adalar ve Ege Denizi’ndeki uzlaşıdan uzak tavrını burada da göstermektedir.
Güney Kıbrıs ve Fransa
Hamisi Yunanistan gibi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de Kıbrıs’ta silahlanma hamlesini artırarak devam etmektedir. Yunanistan üzerinden Ege ve Batı Trakya’da varlık gösteren Fransa, Güney Kıbrıs ile olan diyaloglarıyla da Doğu Akdeniz’de varlığını artırmaktadır. Kıbrıs adasındaki Rum askeri varlığına da Fransa, askeri helikopter satışıyla destek olmaktadır. Güney Kıbrıs siyaset kurumu Miçotakis’ten aldığı feyzle, Fransız “Airbus Helicopters” şirketiyle altı adet savaş helikopteri alımına ilişkin anlaşma imzalamıştır. Rum Savunma Bakanı Petridis, “Türk askeri varlığı karşısında savunma alanında rehavete kapılamayız.” diyerek savunma harcamalarını ve silahlanmalarına kılıf bulmuştur. Rum bakan Petridis “Vatanımızın savunması ve ulusal güvenliği tartışmaya açık değildir.” ifadesiyle de kendini ve Rum siyaset kurumunu sözüm ona savunmuştur.
***
Türkiye Ege ve Batı Trakya’yı gözü gibi bakmakta ve oynanan oyunu görmektedir. Türk siyaset kurumu, Türk devletleri arasında tek ada devleti olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerine ilave, Deniz ve Hava üssü kurarak Rum silahlanmasına cevap vermeli ve Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Türklerinin varlığını güçlendirmelidir. Geçitkale Havaalanı tamamen askeri statüye geçirilmeli, Güvenlik Kuvvetlerine bağlı Özel Görev Komutanlığı altında Özel Hava Birliği oluşturularak, Rum Milli Muhafız Ordusu’na anlayacağı güçle cevap verilmelidir.