Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis, 2-4 Aralık tarihleri arasında Güney Kıbrıs ve Yunanistan ziyareti yapacağını belirttiği hafta başındaki açıklamasında ziyaretine “Havarisel yolculuk” demişti. Papa Francis, Güney Kıbrıs’ı da “Kıtadaki Kutsal Toprakların Dalı” olarak betimlemiştir. Papa, yolculuğunu kutsallaştırmak adına da “Kıbrıs’a, ilk büyük misyonerlerin, özellikle Havariler Pavlu ve Barnabas’ın izinden geliyorum.” cümlesiyle de kutsamıştır. Papa Vatikan’ın etrafında dönen Katolik Kilisesi’nin cinsel istismar olaylarını çözmüş olacak ki gözünü Doğu Akdeniz ve enerji politikası için önemli olan Kıbrıs’a dikmiştir. Halbuki Papa’nın danışmanı Reinhard Marx istismar davaları için yok diyememiş “Olayların belgeleri yok edilmiş.” açıklaması yapmıştır. Papa Francis, Barnabas incilinin izini sürmek isterse de Gazimağusa sınırları içindeki Aziz Barnabas Kilisesi’ni de ziyaret etse iyi olur.
***
Doğu Akdeniz, Ege ve Batı Trakya bölgesinde transatlantiğin askeri varlığını artırması ve diplomasiyle çözülebilecek olaylara askeri güçle müdahale olma girişiminin motivasyonu tabi ki de din unsuru ile sağlanmalıdır. Bu sebeple de Vatikan’ın Yunanistan ve Kıbrıs ziyareti transatlantiğin paramiliter yapısına manevi motivasyondur.
Askeri tatbikatlar
Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Ege Denizi ve bölgesini ilgilendiren, dini motiflerle motivasyonunu artırdıkları bir diğer askeri faaliyette Noble Dina (Asil Dina) olarak adlandırdıkları askeri tatbikattır. 2010 yılında İsrail ve ABD tarafından başlanan tatbikata 2011 yılında Yunanistan, 2017 yılında da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’nin katılmasıyla dört ülkenin icra ettiği askeri bir faaliyettir. Dört ülkenin icra ettiği Noble Dina adını Tevrat’ta geçen “Dina ve Şekemliler” hikayesinden almıştır. Hikaye’nin özü Şekem, Yakup peygamberin kızı Dina’nın ırzına geçince Dina’nın kardeşleri birleşerek Şekem’in yaşadığı şehre giderler ve Şekem’le birlikte şehrin bütün erkeklerini kılıçtan geçirerek Dina’nın öcünü alırlar, şeklindedir. Burada Kıbrıs Dina’yı temsil etmektedir. Türkiye’nin 1974 Mutlu Barış Harekatı da Şekem’in Dina’ya tecavüzünün yerine konulduğu ve Türkiye’den öç almak için ABD-İsrail-Yunanistan ve GKRY’nin birleştiği ifade edilmektedir. Günümüz askeri oyununda bile Mehmetçiğin Kıbrıs’a “Mutlu Barış Harekatı” ile barış getirmesini halen daha içine sindiremeyen ismi geçen devletler, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’a nasıl çözüm olacaklardır. Noble Dina ve Papa’nın Kıbrıs’ı ziyareti ve ziyaretini dini motiflerle süslemesi, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs Sorununun siyasi olduğu kadar da dini bir konu olduğunun da göstergesidir. Bu sebeple de Kıbrıs Müzakere sürecindeki Kıbrıs Türklerinin müzakere masasındaki muhatabı Rum siyaset kurumu, Rum Kilisesi’nin izni olmadan çözüm adına olumlu adım atamaz.
***
Noble Dina 2018 tatbikatı, 19-29 Mart 2018 tarihleri arasında ABD’nin Napoli’de konuşlu 6. Filosu ile İsrail’in, Yunanistan’ın ve GKRY’nin deniz ve hava kuvvetleri unsurlarının katılımıyla Yunanistan’ın Suda körfezinden başlayarak Girit adasında ve Doğu Akdeniz’de icra edilmiştir. Son gelişmeler ışığında Ege ve Doğu Akdeniz’deki askeri varlıklar göz önüne alındığında Türk siyaset kurumu karar alıcıları, gelişmeleri, dini ve siyasi bir bakışla irdeleyerek değerlendirmelidirler. Kıbrıs Türkü ve siyaset kurumu müzakere ve diyalogunda kilise faktörünü iyi değerlendirmelidir.