İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

286-Güçlü Türkiye, Güçlü KKTC 08.07.2021

Siyaset kurumu ve aktörleri milleti için yasama ve yürütme faaliyetlerini icra etmekle sorumludurlar. Kuzey Kıbrıs siyaset kurumu ve aktörleri de milli ve gayri milli faaliyetleriyle bir şekilde millet ve devletine hizmet etmektedirler. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türkünün seçtiği en üst makamdaki siyasi aktördür. Siyaseti ve beşerî ilişkileri insan odaklıdır. Sosyal ilişkileri güçlü, nefis ve egosunu bir kenara bırakmış, milletinin içinden kopmadan devlet siyasetini yürütmektedir. Sayın Tatar anavatan Türkiye’de Elâzığ ilinde verdiği konferansta “BM Güvenlik Konseyi’nin kararı, çözümün önündeki en büyük engeldir. Çözüm önerimizden vazgeçecek veya geri adım atacak değiliz.” diyerek Kıbrıs Türkünün menfaati dışı olan tüm önerilere karşı olduklarını ve devlet ve millet aklıyla hedeflenen çözüme sadık olduklarının vurgusunu yapmıştır. Sayın Tatar konuşmasında Kuzey Kıbrıs ve Türkiye ilişkisini “Güçlü Türkiye, Güçlü KKTC” ifadesiyle özetlemiştir.

***

Siyaset kurumunda gayri milli hassasiyetle siyaset yürüten zümre Sayın Tatar’ın Türkiye ilişkisi ve gittiği illerdeki sevgi seliyle karşılanmasını kendilerine ders çıkarmalıdırlar. Kıbrıs Türkü ve siyaset kurumunun aktörlerine Türkiye karşıtlığı bir fayda sağlamayacaktır. Güney Kıbrıs’ta gerçekleşen yangın esnasında insani bir desteği bile reddeden Rum siyaset kurumuyla Kıbrıs Türkü için çözüm olacak hiçbir görüşme yürütülmez.

Değişim

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre değişim ‘bir zaman dilimi içindeki değişikliklerin bütünü’ manasında tanımlanmaktadır. Eskiyen bir eşyanın değişimi, çağın ve düzenin gereksinimlerini karşılamayan fikir ve sistemlerin değişimi olarak da değişimi ifade edebiliriz. Yıllar öncesinde ünlü filozof Herakleitos, “Aynı nehirde iki kez yıkanmaz; çünkü her şey akar ve gider.” diyerek ünlü sözünü telaffuz etmiş. “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” demiş ve değişmenin kaçınılmazlığını gözler önüne sermiştir. Dolayısıyla toplum ve siyaset kurumları ister olumlu isterse olumsuz yönde seyir göstersin, değişim denilen olgudan nasibini almaktadır. Kuzey Kıbrıs siyaset kurumu ve toplumu da çözüm üzerine kurulan yarım asırlık görüşme mantığından olumlu yönde değişerek Cumhurbaşkanı Tatar’ın ifade ettiği gibi “Egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözüm.” fikrine doğru değişmiştir. Akıl ve mantık ortak düşündüğünde bu değişim Kıbrıs Türkünün hak ve menfaatine en doğru hizmet eden hamledir. Sayın Tatar’ın Türkiye ziyaretindeki söyleşilerinde sıklıkla dile getirdiği konu “Doğu Akdeniz’de hak ve çıkarımızın korunması için Türkiye’yle birlikte mücadele etmeliyiz” üzerinedir. Sayan Tatar “Biz ancak egemenliğimiz kabul edilirse var olabiliriz.” diyerek ‘egemenlik’’ vurgusu yapmıştır.

***

Kıbrıs Türkü, Sayın Tatar ve siyaset kurumunun milli aktörlerinin defaatle dile getirdiği fikri benimsemeli ve çözüme giden yolda müzakere heyetiyle iradesinin tecelligahı olan Cumhurbaşkanlığı makamına inanarak destek olmalıdır.