İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

284-Renkli Devrimler 25.06.2021

Geçen haftaki yazımda 5. kol faaliyetleri olarak kabul edilen, halkın ve siyasi grupların duygu ve hislerine oynanarak yapılan manipülasyon ve yanıltmaları aktarmıştım. İstenilen amaç hasıl olduğunda siyasi otoritenin değişmesi, güçlü bir iktidarın zayıflaması gibi sonuçlar gün yüzüne çıkmaktadır. Bu hedef için en önemli malzemeyse insandır. Fikri ve ideolojik olarak manifestoları kaleme alan sosyoloji ve toplum bilimleri çalışan gölge yazarlardır. Devamında muhalefet ruhuna işlemiş kitle, kitleler içerisinde atılmış itilmiş bireyler en ön saflarda yer alan argümanlardır. Kuzey Kıbrıs’ta en deli cesaretiyle gazetecilikle casusluk arası manşet atan kendi tanımıyla ‘sürüden kovulan idealist kuzu’ en önemli argüman ve aktördür. 

***

Lefkoşa ‘Atatürk Meydanı’ diğer adıyla Sarayönü’ndeki Dikilitaş’ı (Venedik Sütunu) merkez alırsak kuş uçuşu 2-3 saatlik etrafımızdaki siyasi coğrafya da ‘renkli devrimler’ vasıtasıyla halk ve siyasi otorite karşı karşıya getirilmiştir.

***

‘Yasemin Devrimi’ adıyla anılan 2011’deki Mısır halk ayaklanması halkın siyasi otoriteye sivil itaatsizlikler ve protestolarla karşı çıkmasıyla başlamıştır. Tahrir Meydanı’ndaki gösterilerde çok sayıda can kaybı olmuştur. Olaylar Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifasını getirmiştir. Sonrası kurulan ara hükümetlerde halk tarafından karşılık bulmayınca Mısır yönetimi asker iradesine teslim edilmiştir. Günümüzde halen daha kaos ve karmaşayla olaylar devam etmektedir.

***

‘Yasemin Devrimi’ adının kullanıldığı diğer ülkede Tunus’tur. Tunus halkı sandık ve demokrasiyle çözüm arayabileceği ‘işsizlik, gıda enflasyonu, siyasi yozlaşma, ifade özgürlüğü’ olarak tanımladığı konular için sivil itaatsizlik metoduyla hak arama yoluna gitmiştir. Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin ülkesinden ayrılmasıyla sonuçlanan gösteriler olmuştur.

***

Tunus ve Mısır’daki olayların isim babası batı medyasıdır. Halk arasındaki kişilerin farklı görüş ve kimlikte olmaları sebebiyle batı medyası renkli devrimler olarak nitelendirdiği olaylara ‘Yasemin Devrimi’ demiştir. Bu iki ülkede halkın organize olması için de sosyal medya mecraları Facebook, Twitter ve Youtube kullanılarak olaylar ve hikayeler paylaşılarak topluma ulaşması sağlanmıştır. Tunus’ta başlayan olaylar Kuzey Afrika ülkelerinde ve Ortadoğu’da başlayan siyaset kurumlarını hedef alan ‘Arap Baharı’ adıyla anılan halk olaylarına sebep olmuştur. 

***

Renkli devrim adıyla anılan olaylara, Kafkaslarda Turuncu Devrim adıyla rastlanmaktadır. Amaç ve hedef aynıdır. Siyaset kurumu ve liderinin itibarsızlaşması ve istifasıyla sonuçlanan demokrasi dışı olaylardır. Bu sokak olaylarına batıdan örnek verecek olursak Fransa’daki ‘Sarı Yelekliler’ olarak adlandırılan topluluk düzene karşı gelen kaos ve karmaşadan beslenen harekettir. Türkiye’de de ‘Gezi Parkı’ eylemleri olarak vuku bulan olaylar da anarşizme hizmet etmiş, İstanbul’da kamu mallarına zarar veren olaylar olarak tarihte yerini almıştır. Geçen haftaki yazımda da değindiğim gibi Kuzey Kıbrıs’ta bolca karşılığı olan fakat yerli ve millilikten nasibini almamış bir sürü oluşum vardır. Bu yapılar önümüzdeki günlerde yapımı düşünülen Cumhurbaşkanlığı hizmet binasına karşı da gösteri yaparlarsa da hiç şaşırmayız.