Kıbrıs adası, ‘Kıbrıs Sorunu’ başlığı altında yarım asrı geçen bir süredir siyasi tarihin her anında varlığını korumuştur. Karadaki enerjinin nakli ve alternatif enerjinin denizlerde aranmasıyla da Doğu Akdeniz siyasetinin öznesi halini almıştır. Siyaset kurumunda ve uluslararası ilişkiler çalışan kişiler için de ‘Kıbrıs Sorunu’ başlığı ana gündem ve hikâyenin öznesidir. Lakin Kıbrıs adası gündemde olacak, konusu işlenecek ve tartışılacaksa siyasi söylemlerin bilinmesi kadar Kıbrıs adasında Kıbrıs Türklerinin mücadele tarihi ve destansı kahramanlıkları da iyi bilinmelidir.
***
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) olarak günümüz siyaset sahnesinde varlığı ve adı geçiyorsa, 1974 ve öncesi mücadelenin sayesinde günümüzde KKTC var olmuştur. Siyaset kurumu, günümüzde Kıbrıs Sorunu ve mücadele yıllarını işleyen kurum/kuruluşlar gelecek nesillere tarihi aktarmak istiyorlarsa ve diplomasi masasında elini güçlü kılıp sonuç almak istiyorlarsa tarih ve devlet hafızaları güçlü olmalıdır.
EOKA Örgütü
Kıbrıs adasında aslen İngiliz idaresine karşı saldırılar başlatmak için 1955 yılında Rum EOKA örgütü kurulmuştur. Örgütün ideolojisi Enosis’tir. Kıbrıs adasındaki Türk varlığını yok saymak, İngiliz idari teşkilatını adadan kovmak Kıbrıs adasını da Megali İdea fikri için Yunanistan’a bağlamaktır. Megali İdea’nın hedefi batıda Bizans’ın zamanında İyonya Denizi’nde hakimiyet altına aldığı toprakları, doğuda Küçük Asya ve Karadeniz’i, kuzeyde Trakya, Makedonya ve Epir’i, güneyde Girit ve Kıbrıs’ı hakimiyet altına alıp başkenti Konstantinopolis yaparak Doğru Roma İmparatorluğunu diriltmekti.
Türk Mukavemet Teşkilatı
Kıbrıs adasında EOKA terör örgütüne karşı 1 Ağustos 1958’de Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) kurulmuştur. TMT 1 Ağustos 1976 tarihinde şu an halen daha Kıbrıs Türklerinin teşekkül ettirdiği Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na dönüştürülmüştür. Kıbrıs Türkleri TMT çatısı altında toplanana kadar bölgesel çapta direnişlerini değişik isimlerdeki Kıbrıs Türklerinin oluşturduğu teşkilatlarla sağlamışlardır. Kıbrıs Türkleri toplum liderleri olarak gördükleri Rauf Denktaş, Dr. Fazıl Küçük gibi liderlerin öncülüğünde TMT çatısı altında manga, bölük, tabur, sancak, şeklindeki yapılarla mücadelesini teşkilatlandırmıştır. 1958 sonrası Lefkoşa, Mağusa, Larnaka, Limasol, Baf ve Lefke sancağıyla, Kanlı Noel baskını sonrası kurulan Boğaz, Erenköy, Yeşilırmak, Serdarlı ve Mehmetçik sancaklarıyla mücadelelerini sürdürmüşlerdir. TMT altında mücadele veren teşkilat üyesi erlere kuruluşta ‘kurt’ daha sonraları ‘arı’ denilmiştir. TMT’nin yönetimi ise ‘Bayraktar’ adı verilen Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu Türk Subaylarıyla sağlanmıştır.
Bereketçiler
Kıbrıs Türkü bugünlere anavatan Türkiye’yle fikir ve mücadele birliğiyle gelmiştir. Kıbrıs Türkünün şan ve şerefle dolu mücadele tarihinde sayısız kahramanlıklar bulunmaktadır. Bu isimsiz kahramanlıklardan biri de ‘Bereketçiler’dir. EOKA saldırıları sonrası Erenköy’ü merkez olarak kullanan isimsiz Kıbrıs Türkleri anavatan Türkiye ile Kıbrıs arası lojistiğin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan kahramanlardır. Bereketçiler’in üyesi rahmetli Vehbi Mahmutoğlu ve tüm Kıbrıs şehitlerimiz, gazilerimiz KKTC’nin bugünlere gelmesindeki mihenk taşlarıdır.
***
Günümüzde ‘bir zamanlar Kıbrıs’ı ve Kıbrıs Türklerini’ yad etmek istersek mücadele geçmişi hak ettiği şekilde işlenmelidir. Tarihi hafızamız ne kadar güçlü olursa diplomasi masasında Kıbrıs Türkünün ve KKTC’nin devlet olarak tanınması da o kadar yakındır. KKTC sınırları İngiliz Thomas Edward Lawrence’lerin Ortadoğu’da Arap devletlerinin sınırlarını çizdiği gibi çizilmemiştir. Mehmetçik ve Mücahitlerin kahramanlığı, mücadele ve şehitleriyle çizilmiştir.