‘Avrupa’nın şımarık çocuğu ve devleti kim?’ denildiğinde akla ilk gelen Yunanistan ve Rum siyaset kurumu olsa gerek. Attığı taş kurbağayı ürkütmeyecek kadar küçük, askeri, ekonomik ve stratejik varlığıyla Yunan siyasi teşekkülü garip bir şımarıklık halindedirler. Yunan olarak tanımladığımız bu halk ve devlet iradeleri geçmiş tarihte de ‘iyon’ ismiyle anılan kavimdir. İyon bir mitolojik kavramdır. Teselya’dan kovulup Peloponnnessos’a yerleşen Ksuthos’un oğludur İyon. İyon, Peloponnnesos’ta kendilerine ‘İyonyalılar’ diyen bir şehrin kralı olan Aigialos’un kızı ile evlenip kral olmuştur. Yunanistan’ın mitolojik köklerine baktığımızda oradan oraya kovulan, sonrasında damatlıkla taht kuran bir yapı karşımıza çıkmaktadır. Günümüz siyaset sahnesinde de geçmişten kalan şımarıklık halleri real-politikte de kendini göstermektedir.
***
Geçtiğimiz günlerde Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Yunanistan ve Türkiye arası görüşülen “Doğu Akdeniz, Ege, Batı Trakya, Kıbrıs, Enerji” ve benzeri konular için yaptığı ziyareti sonrası basın açıklamasında haddini aşan söylemlerde bulunmuştur. Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türkleri adına Dendias’ın yaptığı densizliğe ev sahibi nezaketiyle gerekli cevabı vermiştir. Peki, dokuz köyden kovulan İyon ve günümüz Yunan siyaset kurumu bu pervasız ve anlamsız diklenmekle dik durmak arası kavramı yorumlayamadığı hale nasıl gelmiştir.
Paramiliter Devlet
Paramiliter, askeri niteliği olup ordu ya da orduya bağlı olmayan dönemsel kullanılan ve atılan kişi/grup ve topluluk olarak tanımlayabiliriz. Paramiliter devlette kendi attığı taş kurbağayı ürkütmeyecek; fakat çeşitli antlaşma ve usullerle dost/düşman kavramı netlik kazanmadan silahlandırılan eğit/donat haline getirilen devlet diyebiliriz. Yunan siyaset kurumu tarihi dostluklarını, sınır komşuluğunu unuttuğu bu süreçte paramiliter devlet olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Hamisi okyanus ötesinin büyük kıtasında teşekkül eden, Avrupa’dan kaçan anarşistlerin devleti teşekkül ettirdikleri ABD’dir.
***
ABD, NATO ve bazı askeri antlaşmalarla Yunanistan’da üs ve askeri limanlarını son yıllarda hızlıca teşekkül ettirmektedir. Bu etkinlik arttırma girişimlerini de Yunan devleti üst düzeyde desteklemektedir. Yunanistan Başbakanı Miçotakis Girit Adası’na demirleyen ABD donanmasının en ünlü uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower’ı ziyaret etmiştir. Gemi güvertesinde ve muhtelif bölümlerinde Yunan askeri yetkilileri olmadan sivil bir vatandaş edasıyla fotoğraflar vermiş ve kamuoyuna servis ettirmiştir. İyonya’nın nasıl kral olduğunu düşündüğümüzde Yunanistan Başbakanlık makamını işgal eden vesayetçi parasiyasi Miçotakis’in de kaos ve karmaşaya hizmet edeceği aşinadır. Kaldı ki bu anlamsız özgüvenle Dışişleri Bakanları Dendias da esip gürlemiştir. ABD de paramiliter devlet olarak gördüğü Yunanistan’da Akdeniz ve Karadeniz’deki varlığını arttırmak için Dedeağaç, Selanik, Volos, Girit ve Kavala bölgelerinde askeri varlığını arttırmıştır. Büyük devletler, büyük fotoğrafta kendi doğruları için arada sıkışıp kalmış varlığını anlamlandıramayan devletleri Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Karadeniz siyasetinde dönemsel kullanabilir. Lakin karar alıcı NATO’daki en önemli müttefiki olan Türkiye’yi hiçbir zaman karşısına almak istemez ve dostluğunu muhafaza etmek ister. Yunanistan ve Kıbrıs Rum siyaset kurumları da gündemde olan konular için büyük resmi görmeli, dost ve komşuluk hukukuyla başta Kıbrıs sorunu ve diğer konular için Türkiye ile muhatap olmalıdır.