Yunanistan – Türkiye arası istikşafi görüşmelerin 61. turu Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşti. Türkiye temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanlığı Siyasi İkili İşler Genel Müdür Yardımcısı Barış Kalkavan katıldı. Yunanistan heyetindense emekli Büyükelçi Aleksandros Kuyu, Yunan Dışişleri Genel Sekreteri ve Özel Kalem Müdürü İfigeniya Kanara katıldı. Görüşme öncesi yapılan 60 turun genel değerlendirmesi, mevcut durumlar ve geleceğe yönelik iyi niyet kabilinden yapılan görüşmeyle 61. tur da yapılmış oldu. Diyalog ve iletişim kriz ve kaos ortamının en önemli çözüm metodu şeklidir. Bu düşünceyle de coğrafyada diyaloğa önem veren Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz haftalardaki daveti yerine gelmiş oldu. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Twitter hesabından “Türkiye ile Yunanistan arasında dört buçuk yıldır yapılmayan istikşafi görüşmeler bugün İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde Ege dahil tüm sorunların çözümü mümkündür ve bunun için irademiz tamdır. Bölgesel barış ve istikrar herkesin menfaatinedir.” demiştir. Türkiye Cumhuriyeti teşekkül ettiği siyasi alanlarda, temsil ettiği insanlık ve barış temalı dış politikasını Ege ve Yunanistan ile ilişkisinde de tesis etmek istediği açık ve nettir. Dört buçuk yıl sonra yapılan bu görüşme Yunanistan için Kıbrıs ve Doğu Akdeniz enerji siyaseti içinde bir çözüm ve kazan görüşmesidir. Yunan siyaset kurumu ve dış politika yapıcıları bunu iyi değerlendirmelidir.
Guterres – Tatar
Türkiye – Yunanistan görüşmeleri olduğu zaman diliminde Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve müzakere heyeti, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le telekonferans gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın seçildikten sonra Kıbrıs Sorunu üzerine yaptığı en yüksek önemdeki görüşme diyebiliriz. Mart başında New York’ta yapılması planlanan 5+1 gayri resmi zirve öncesi Kıbrıs Sorunu adına çok önemli bir görüşmedir. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs siyaset yapıcıları ülke ve bölge menfaati için sağ duyu ve olumlu adımlar atmaktadırlar. Peki komşumuz Güney Kıbrıs’ın zihniyeti nedir?
Fırsatı kaçırmayalım
Rum lider Nikos Anastasiadis’in kararı ile BM Daimi Temsilciliği görevinden ayrılan Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ‘Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi’ tarafından dijital ortamda düzenlenen veda etkinliğinde yapılması planlanan 5+1 konferans ve müzakere görüşmeleri için “Türkiye için ortam olumsuz, bu fırsatı kaçırmayalım.” şeklinde konuşma yapmıştır. Kuzey Kıbrıs siyaset kurumu ve Türkiye’nin olumlu yaklaşımına Rum müzakere zihniyeti fırsat üzerinden yaklaşmasını sürdürmektedir. Kıbrıs sorunu ve Doğu Akdeniz enerji siyasetine yaklaşım paylaşmaktan öte kaptı/kaçtı zihniyeti olursa kurulacak masalar Rum müzakere heyeti tarafından geçmişte olduğu gibi yıkılıp gidecektir. Durum böyle olduğu için gelecekte olan görüşmelere masanın karşısına fırsat kovalamak için oturacak olan Rum müzakere heyetiyle çözüm adına bir arpa boyu yol gidilmez.