Hafta başı Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdi. Mevkidaşı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşme sonrası yapılan basın açıklamasında Sayın Çavuşoğlu Kıbrıs meselesinin önemli bir dönemeçte olduğunu, federasyon seçeneğinin tükendiğini, egemen eşitlik temelinde iki devletli çözümü savunduğunu ve KKTC’nin de katılımıyla Doğu Akdeniz konferansı önerisinin devam ettiğini vurguladı. Sayın Çavuşoğlu’nun açıklaması Kıbrıs sorunu ve Kıbrıs Türk’ü için istenebilecek en iyi temenni ve politikadır. Sayın Çavuşoğlu’nun açıklaması Türk dış politikasının önümüzdeki süreçteki izleyeceği yön ve Türk devletinin görüşüdür. Doğu Akdeniz, Ege ve Mavi Vatan politikamızı izleyenler açıklamayı iyi okuyup politikalarını belirlemelidirler. Sayın Ertuğruloğlu dışişleri ziyareti sonrası, Milli Savunma Bakanı Sayın Hulisi Akar ve Cumhurbaşkanı Sayın Tayyip Erdoğan’ı da ziyaret etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti devleti dış politikasında kararlı ve istikrarlı bir şekilde gitmektedir. Kıbrıs sorunu içinse çözüm yollarını uluslararası hukuktan aldığı yetkiyle hak ve menfaatlerin korunması şartıyla çözüme gideceği de aşikardır.
***
Sayın Çavuşoğlu, Ege ve Kıbrıs muhatabımız Yunanistan’ı Ocak ayı içerisinde ilk toplantıyı gerçekleştirmek üzere istikşafi görüşmeye davet etmiştir. Türk Dil Kurumu’nun tanımıyla istikşafi ‘keşif ve tahkik etmeye çalışma’ olarak tanımlanmıştır. Türkiye ve Yunanistan Ege ve Kıbrıs sorunu üzerine çokça konuda konuşmaya ve akıl mantık yoluyla sorunları çözmeye ihtiyacı vardır. Türkiye tarihsel süreçte itilaflı konularında net ve kesindir. Çözüm gerektiren Kıbrıs sorunu üzerine aynı noktada durmaktadır. Yunanistan ve Kıbrıs Rumları masadan kaçan ve müzakerelere balta vuran taraf olarak görülmektedirler. Sayın Çavuşoğlu’nun davetine Yunan yetkililer olumlu cevap vermişler ve istikşafi görüşmeler 61. turu 25 Ocak 2021 tarihinde İstanbul’da yapılacaktır. Kaos ve gözyaşının hüküm sürdüğü dünya siyasetinde diyalog kurarak çözüm aramak coğrafyanın ve insanlığın menfaati için önemlidir. Bu planlanan görüşme, Kıbrıs Sorunu, Doğu Akdeniz enerji varlığı, Ege denizindeki mülteci sorunu gibi konulara çözüm olmalıdır.
Devlet dışı aktörler
Dünya siyaseti ve uluslararası ilişkilerin devletlerin kontrolünde olduğu düşünülmektedir. Savaş, kıtlık, uyuşmazlık sorunları küresel siyaseti etkileyen konu başlıklarıdır. Bu etkiler sonrası muhatap devletler ilgili kurum ve diplomatlarıyla vuku bulan konuyu kendi menfaatleri için yönetmek isterler. Geleneksel uluslararası ilişkilerin ana aktörü bu bakış açısıyla devletlerdir. Günümüzdeki mobil iletişim ve haberleşme teknolojisinin geldiği zaman dilimi düşünüldüğünde sosyal medyanın popüler uygulamaları Facebook, Twitter devlet dışı aktör diye tabir ettiğimiz konuma gelmişlerdir. 88 milyon takipçili ABD Başkanı Trump’ın hesabını kapatacak güç ve kudrete sahip aktör Twitter’dır. ABD başkanının nükleer bomba şifreleri elindeyken, Twitter’ın yönetsel aklına sahip kişi Başkanın hesabını kapatacak ‘Enter’e basan iradenin sahibidir. Pandemi sonrası dijital dünya hızla ilerlemiştir. Devletler geleneksel çalışmalarına ilave olarak sosyal medya diplomasisine önem vermelidirler. Çağı okuyarak, çağı yakalayan devletler ve kurumlar gelecekte yer edineceklerdir.