İlköğretim yaşamımızdan itibaren tanıştığımız kısaltma M.Ö. (Milattan Önce) ve M.S. (Milattan Sonra) şeklindedir. Hz. İsa’nın doğumunun öncesi ve sonrası olarak tanımlanır. Hristiyan aleminin referans aldığı sıfır noktasıdır. Hz. İsa’dan önce ve sonra olarak da tanımlanır. İnsanlık tarihi için genel kabul görmüş bir tanım ve zaman dilimidir. Ondan öncesi ve sonrası diye tabir ettiğimiz insanlık için farklı birçok referans tarihleri vardır. Savaşlar, barışlar, bilimsel önemli buluşlar, atom bombasının bulunup kullanılması gibi bir sürü referans alabileceğimiz zaman ve olay vardır. Birey olarak da evlilik tarihimiz, çocuğumuzun doğumu, aile büyüklerimizin vefatı gibi değişik anlamlar yüklediğimiz bir sürü sıfır noktamız vardır.
***
Devletlerin ve çok uluslu şirketlerin de farklı anlamlar yükledikleri sıfır noktası, öncesi ve sonrası vardır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) için 2. Cihan Harbine girmesine sebep olan 7 Aralık 1941 sabahı Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri’nin ABD’nin Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askeri üslerine saldırması ABD için bir sıfır noktasıdır. Franklin D. Roosevelt “7 Aralık 1941 tarihi rezalet içerisinde yaşanılacak bir gün olacak. Amerika Birleşik Devletleri aniden ve kasıtlı bir şekilde Japon İmparatorluğu’nun deniz ve hava kuvvetleri tarafından saldırıya uğradı. Ordu ve donanmanın komutanı olarak güvenliğimiz için tüm önlemlerin alınması emrini verdim.” şeklinde tarihi bir konuşması vardır. ABD’nin yakın tarihimizin ikinci sıfır noktası da 11 Eylül Dünya Ticaret Merkezi saldırılarıdır. İnsanlık tarihi için savaşın olmadığı bir ortamda insanlığı travmaya sokan 9/11 olarak da anılan terör saldırısıdır. 9/11 sonrası ABD ve NATO savaş stratejileri üzerinde değişiklikler yapmış, NATO için yeni görev tanımlaması yüklenmiştir. Siyasi coğrafyamız ve Kafkaslar 11 Eylül öncesi ve sonrası farklı bir sürece girmiştir.
***
Avrupa siyasi tarihi ve insanlığını yakinen ilgilendiren öncesi ve sonrası olarak tanımlayabileceğimiz olaylar vardır: Roma Katolik Kilisesini reforma gitmeye zorlayan, Fransa’daki monarşinin devrilip, yerine cumhuriyetin kurulmasını sağlayan 1789-1799 tarihleri arasında vuku bulan Fransız Devrimi’dir. Devrim sonrası halk saray ve iktidarın kontrolünden çıkarak kendi yaşamının şekillenmesi adına öncesi ve sonrası diyebileceğimiz önemli bir olaydır.
***
Avrupa siyasi tarihinin bir önemli olayı da Berlin Duvarı’nın yıkılmasıdır. Berlin Duvarı Doğu Almanya ve Batı Almanya’yı birbirinden ayıran 13 Ağustos 1961 yılında Berlin’de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvardı. Aynı ülke aynı şehri ikiye ayıran ‘utanç duvarı’ Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin seyahat düzenlemesini değiştirdiğini açıklaması sonrası 9 Kasım 1989 akşamı doğu ve batı da yaşayan Almanlar tarafından yıkımına başlanmıştır. İnsanlık için Berlin Duvarı’nın yıkılması, ulusların arasında siyasi sınırların kalkması ve küreselleşmenin başlaması adına sıfır noktası kabul edilir.
***
Bizans İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından 6 Nisan’da başlayıp 29 Mayıs 1453’te tamamlanan fethi insanlık ve İslam dünyası için çok önemli, öncesi ve sonrasıdır.
Günümüz dünya siyaseti, para politikaları ve insanlığı için öncesi ve sonrası diyebileceğimiz Covid-19 korona virüs vakasıdır. Uzak Doğu’dan başlayıp, Amerika ve Avrupa’yı etkisi altına alan virüs, ekonomileri ve insanlığı kaos ortamına sürüklemiştir. İnsanlığın değer yargılarından tutun da önceliklerine kadar her şeyi değiştirecek bir olaydır. Bizler bu zor günlerde kural ve kaidelere uyarak kendimizi ve ailemizi korumalıyız. Sonrası belki de yeni dünya düzenine hoş geldin diyeceğiz.