İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

184-Hollywood – Pentagon ve Washington 25.07.2019

‘Kriz Bizim İşimiz’ başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Siyasi coğrafyamızın zorlukları, krizleri ve avantajlarını nasıl harmanlar ve kazanca çeviririz bağlamında fikirlerimi beyan etmiştim. Kaderimiz olan coğrafyanın zorlukları iyi stratejiler geliştirildiği takdirde avantaja dönebileceğini Kıbrıs Türkü ve Türkiye’nin kargaşa ve krizden avantajlı bir şekilde çıkabileceğini söyler dururum. Fakat bu karmaşa da iyi bir planlama, analitik zekâ ve kurgu yapabilecek düşüncenin inşa edilmesi temeldir. Ne kadar Akdeniz iklimi kimlik karakterimize gündelik yaşama bakış ve rahatlığımıza işlese de siyasi coğrafyamızın etkilendiği alan Ortadoğu’dur. Sosyal ve gündelik yaşamımızda Akdenizli kimliğimizle hareket edebiliriz. Fakat siyaset kurumunun kurgulanması adımların atılması ve hayati önemdeki kararların alınmasında Ortadoğu faktörü gözetilerek hareket edilmelidir. 

***

Kıbrıs Postası köşe yazarı Vatan Mehmet ‘Serhat sahne birleşmiyor, ayrılıyor’ başlıklı bir yazı kaleme almıştır. Vatan Mehmet yazısında siyaset kurumu ve uluslararası ilişkiler çalışan kurum ve kişilerin gündemlerini kronolojik olarak yazmıştır. Okunduğunda karma karışık bir hal alan dış politika, askeri diplomasi, enerji savaşları, NATO ve Ortadoğu güvenlik çemberi, F-35, S400 gibi başlıklarla korku filmini aratmayacak bir gündem. Net olarak oyunu kuranın belli olmadığı, devletlerin ve devlet dışı aktörlerin oyunda rol aldığı, kaybedenin ve kazanın net bir şekilde belli olmayacağı bir siyasi oyun. Açık bir şekilde görülen bir husus, birleşmeye çalışan Kıbrıs’a inat fikir ve düşüncede ayrılan taraflar-fikirler ve sermaye savaşı.

***

Yukarıda özet hali olan siyasi, askeri ve ekonomik yapının iki ana aktörü NATO ve ABD’dir. Bu iki başat aktörü anlamlandırmak dünü bugünü anlamak çok zor ve imkânsız denilebilecek bir yapıdır. S400’e inat sözde Güney Kıbrıs’ın ambargosunu kaldırdım derken Rusya’ya Güney Kıbrıs üzerinden ambargo oyunu oynayan Makyavelist bir düşünce. Stratejisi ve düşüncesi çözülemeyen Kıbrıs sorunu kadar zor bir denklemdir. Oyun ve oyun kurucuyu irdelemek ve anlayabilmek adına Jean Michel Valantin’in yazdığı “Küresel Stratejinin Üç Aktörü: Hollywood, Pantagon ve Washinton” adlı analiz üzerine yazılmış eseri siyaset kurumu Ortadoğu’dan etkilenen tüm aktörler okumalıdır. Kitapta kuvvet, zaman ve mekân faktörleri üzerine yoğunlaşan bir strateji denklemi esas alınmıştır. Okyanus ötesinden yaşadığımız parametreleri uzaktan izleyip değerlendiren düşünce bunu yapabiliyorsa içinde olan siyaset kurum ve yapıcıları ‘kuvvet, zaman ve mekân’ denklemine ilave olarak din faktörünü kilise ve dini düşüncelerin görüş ve eylemlerinden yol alarak da dış politika ve milli güvenlik siyasetini belirlemelidirler.

***

Dünün ve bugünün siyaseti karmaşadır. Kıbrıs Türkü ve garantör ülkemiz Türkiye millet ve devlet olarak iki devlet bir millet mantığıyla kaderi olan siyasi coğrafyada sonsuza kadar var olmak için analitik zekâ ve mantıkla politika yürütmelidirler. Duygusal bağla Kıbrıs sorunu çözülmez, eldeki veri ve analizlerle sonuca gidilmelidir.