İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

146-İlklerin Haftası 01.11.2018

29 Ekim 2018’de Cumhuriyet 95. yaşına girdi. Anadolu coğrafyasında 95 yıl önce Osmanlı Devleti’nin son subayları Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde dünya üzerinde söz sahibi olan devletlere karşı bağımsızlık mücadelesi verdiler ve sonucunda Cumhuriyet Türkiye’sini inşa ederek kurdular. Kurucu iradenin Lideri Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Türk milletine batı ve muasır medeniyetleri hedef koydu. Bu ufuk ötesi bakış ve hedeflerle genç Cumhuriyet 95 yaşına çalışarak, üreterek geldi. Siyasi coğrafyasının zorlukları ve genel dünya siyasetindeki çekişme ve kutuplaşmaların dönem dönem arasında kalarak bugünkü bölgesel aktör olma yolunda çalışan Türkiye Cumhuriyetimiz beden buldu. Coğrafyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu durumlara inat Anadolu halkı devletine güveni ve bağlılığıyla tüm zorlukların üstesinden geldi. Cumhuriyetin 95. yıl dönümünde açılışı yapılan dünyanın en büyük havaalanlarından olan “İstanbul Havaalanı” muasır medeniyet seviyesini yakalayan Cumhuriyet Türkiye’sinin eşsiz eserlerinden birisidir. İstanbul Havaalanı’nın yapısı ve büyüklüğü hepimizin gurur kaynağıdır. Doğu ile Batı arasında köprü vazifesi gören aziz şehir İstanbul’un önemini arttıracak stratejik bir düşünce ve yapıdır. 

İlk Seferler

Büyük ve güçlü devletleri günümüze kadar yaşatan ana özellik devletlerin hafızası ve gelenekleridir. Ülkemiz siyaset kurumunda Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Dışişleri Bakanı ilk seçildiklerindeki yurt dışı ziyaretlerini Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yaparlar. İlişkilerimizin “iki devlet bir millet” mantığında olduğu bu iki ülke yetkilileri de aynı ziyaretlerde bulunurlar. İstanbul Havaalanı için planlanan ilk yurt dışı uçuşlar da bu gelenek doğrultusunda Azerbaycan ve KKTC’yedir. İstanbul Havaalanı’nın ülkemize katacağı stratejik kazanımlar bu iki dost ve kardeş ülke için de geçerlidir. 

İlk Sondaj 

Doğu Akdeniz’de, KKTC ve ülkemizin münhasır deniz alanlarında, bu hafta içinde ilk sondaj çalışması Türk Petrolleri ’ne ait olan hidrokarbon sondaj gemisi “Fatih” ile yapılmıştır. Garantör ülkemiz Türkiye’nin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez’in kontrollerinde yapılan çalışmaya “Alanya-1” kuyusu ile başlanmıştır. KKTC’yi muhatap almadan hidrokarbon yatakları için uluslararası görüşmeler yapan Rum yönetimine karşı mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda cevap niteliğinde bir çalışmadır. Sırasıyla Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisi ve hidrokarbon sondaj gemisi Fatih’in çalışması Doğu Akdeniz’de gösterdiğimiz varlığın real politikadaki göstergeleridir. Türkiye Cumhuriyeti zor olan siyasi coğrafyasında Kuzey Kıbrıs ile birlik içinde varlıklarını sürdürmeye, huzur ve barışı temsil etmeye devam edecektir.