Barbaros Hayrettin Paşa, 1478 yılında Midilli’de doğan 4 Temmuz 1546 yılında İstanbul’da vefat eden, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptan paşası ve kaptan-ı deryasıdır. Osmanlı İmparatorluğu’nun Akdeniz’deki etkinliğinin artmasıyla haçlı zihniyetinin rahatsız olması sonucu Papalık, Venedik, Ceneviz, Malta, İspanya ve Portekiz gemilerinden oluşan haçlı donanmasıyla Akdeniz’deki Osmanlı hakimiyetine son vermek istemiştir. Akdeniz’de haçlı donanmasına karşı Hayrettin Paşa komutasındaki donanmamız haçlı donanmasına çok ağır kayıp vererek Akdeniz’deki Osmanlı Devleti egemenliğini pekiştirmiştir. Tarihe “Preveze Deniz Savaşı” olarak geçen haçlı donanmasının yenik düştüğü savaş sonrası Hayrettin Paşa da “Kaptan-ı Derya” olarak anılmıştır. Osmanlı donanmasının Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayrettin Paşa, günümüze kadar başta Deniz Kuvvetlerimiz olmak üzere çeşitli amaçlardaki deniz araçlarımıza ismi verilerek manevi mirası ve gururu yaşatılmıştır.
***
Bu isimlerden birisi de Doğu Akdeniz’de faaliyetleri olan bugünlerde ismini sıkça duyduğumuz “Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi”dir. Kuzey Kıbrıs açıklarında Kıbrıs Türk’ünün menfaati doğrultusunda denizaltı zenginlikleri için araştırma yapmaktadır. Bu çalışmaları sırasında Rum Sahil Güvenlik botu tarafından sözde deniz alanlarının ihlalini gerekçe göstererek özündeyse çalışmaları tahrik etmek ve lüzumsuz gerginlik yaratmak adına gemimiz uyarılmıştır. Bu uyarıya karşılık olarak askeri amaç taşımayan, silahsız ve sivil çalışanları olan gemimizden basında gurur ve zevkle dinlediğimiz Mehter Marşı telsizden verilerek Rum Sahil Güvenlik botunu tiye alarak cevap vermiştirler.
***
Güney Kıbrıs’ta bu olaya cevap olarak basına herhangi bir haber düşmezken, Kuzey Kıbrıs siyasi iradeleri Barbaros Hayrettin Paşa gemimizi savaş çığırtkanlığıyla suçlamışlardır. Bu açıklamalardan bir tanesi de Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nındır. Sayın Akıncı açıklamasında “Doğu Akdeniz’de savaş tamtamlarına değil barış şarkılarına ihtiyaç var” demiştir. Asli görevi Kıbrıs Türk’ünün menfaat ve çıkarları doğrultusunda sismik araştırma yapmak olan, kendisini herhangi bir korsan saldırı karşısında bile savunamayacak araştırma gemisini “savaş çığırtkanlığı” yapmakla suçlamıştır. Mevcut gemi Türk Deniz Kuvvetleri’ne kayıtlı bir savaş gemisi değildir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ait silahsız ve savunmasız bir araştırma gemisidir.
***
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sayın Sunat Atun, 2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’na KKTC’de petrol ve doğalgaz arama izni verildiğini ve Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’nin de KKTC deniz alanlarında izinli araştırma yaptığını belirtmiştir. Rum Sahil Güvenliği tarafından taciz edildiği sırada da Karpaz Milli parkının 2-3 mil güneyinde olduğu Sayın Atun tarafından belirtilmiştir. Durum bundan ibarettir.
***
Savaş tamtamları diye nitelendirilen müzik de dünyanın en eski askeri bandolarından birisi olan Osmanlı Yeniçeri Askeri bandosu Mehter’dir. Tamtam ise Afrika kıtası yerlilerinin çaldığı bir davuldur.