İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

41-Öncesi ve Sonrası, 2020 – Mayıs

Merhaba Aydın, Hoş geldin Ramazan 

Öncesi ve Sonrası

İlköğretim yaşamımızdan itibaren tanıştığımız kısaltma M.Ö. (Milattan Önce) ve M.S. (Milattan Sonra) şeklindedir. Hz. İsa’nın doğumunun öncesi ve sonrası olarak tanımlanır. Hristiyan aleminin referans aldığı sıfır noktasıdır. Hz. İsa’dan önce ve sonra olarak da tanımlanır. İnsanlık tarihi için genel kabul görmüş bir tanım ve zaman dilimidir. Ondan öncesi ve sonrası diye tabir ettiğimiz insanlık için farklı birçok referans tarihleri vardır. Savaşlar, barışlar, bilimsel önemli buluşlar, atom bombasının bulunup kullanılması gibi bir sürü referans alabileceğimiz zaman ve olay vardır. Birey olarak da evlilik tarihimiz, çocuğumuzun doğumu, aile büyüklerimizin vefatı gibi değişik anlamlar yüklediğimiz bir sürü sıfır noktamız vardır.

  • Devletlerin ve çok uluslu şirketlerin de farklı anlamlar yükledikleri sıfır noktası, öncesi ve sonrası vardır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) için 2. Cihan Harbine girmesine sebep olan 7 Aralık 1941 sabahı Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri’nin ABD’nin Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askeri üslerine saldırması ABD için bir sıfır noktasıdır. Franklin D. Roosevelt “7 Aralık 1941 tarihi rezalet içerisinde yaşanılacak bir gün olacak. Amerika Birleşik Devletleri aniden ve kasıtlı bir şekilde Japon İmparatorluğu’nun deniz ve hava kuvvetleri tarafından saldırıya uğradı. Ordu ve donanmanın komutanı olarak güvenliğimiz için tüm önlemlerin alınması emrini verdim.” şeklinde tarihi bir konuşması vardır. ABD’nin yakın tarihimizin ikinci sıfır noktası da 11 Eylül Dünya Ticaret Merkezi saldırılarıdır. İnsanlık tarihi için savaşın olmadığı bir ortamda insanlığı travmaya sokan 9/11 olarak da anılan terör saldırısıdır. 9/11 sonrası ABD ve NATO savaş stratejileri üzerinde değişiklikler yapmış, NATO için yeni görev tanımlaması yüklenmiştir. Siyasi coğrafyamız ve Kafkaslar 11 Eylül öncesi ve sonrası farklı bir sürece girmiştir.
  • Avrupa siyasi tarihi ve insanlığını yakinen ilgilendiren öncesi ve sonrası olarak tanımlayabileceğimiz olaylar vardır: Roma Katolik Kilisesini reforma gitmeye zorlayan, Fransa’daki monarşinin devrilip, yerine cumhuriyetin kurulmasını sağlayan 1789-1799 tarihleri arasında vuku bulan Fransız Devrimi’dir. Devrim sonrası halk saray ve iktidarın kontrolünden çıkarak kendi yaşamının şekillenmesi adına öncesi ve sonrası diyebileceğimiz önemli bir olaydır.
  • Avrupa siyasi tarihinin bir önemli olayı da Berlin Duvarı’nın yıkılmasıdır. Berlin Duvarı Doğu Almanya ve Batı Almanya’yı birbirinden ayıran 13 Ağustos 1961 yılında Berlin’de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvardı. Aynı ülke aynı şehri ikiye ayıran ‘utanç duvarı’ Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin seyahat düzenlemesini değiştirdiğini açıklaması sonrası 9 Kasım 1989 akşamı doğu ve batı da yaşayan Almanlar tarafından yıkımına başlanmıştır. İnsanlık için Berlin Duvarı’nın yıkılması, ulusların arasında siyasi sınırların kalkması ve küreselleşmenin başlaması adına sıfır noktası kabul edilir.
  • Bizans İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından 6 Nisan’da başlayıp 29 Mayıs 1453’te tamamlanan fethi insanlık ve İslam dünyası için çok önemli, öncesi ve sonrasıdır.

Hoş Geldin Yeni Dünya 

  • Covid-19 öncesi yazar ve konuşanlar dünya ve insanlığı evlere hapsedecek aşı ve tedavisi tam anlamda bulunamayacak bir virüs çıkacak deseler, bilim kurgu filmi ve romanı okuma derdik. Şimdi ise geldiğimiz nokta dijital film platformlarındaki salgın ve virüs temalı konuları olan filmleri ilk bir ayda izleyip bitirdik. Sosyal medya mecralarında ‘Stay Home’ etiketi ile ev yaşamımızı, evde yapılan sporları, mutfakta ilk defa denenen ekmek ve yemekleri paylaşmak zamanındayız. İnsanlık çabuk tükenen birer varlık olduğu için yakın bir zamanda ‘#EvdeKal’ aktivitelerini de tüketebiliriz.
  • Tıp dünyasının Covid-19 üzerine yaşadığı çelişkiler gibi insanlık da #EvdeKal formatında bir yaşamı yaşayarak ve keşfederek öğrenme sürecine girmiştir. Günümüzde çocukluk yaşında olanlar, bizlerin çocukluğundaki gibi sokakta körebe, birdir bir, saklambaç, iki mahallenin delikanlılarının oynadığı futbol maçı gibi birçok oyunlardan mahrum bir şekilde evde sanal ve dijital oyunlarla ve eğlenceyle yetişeceklerdir. Bu tarz büyüyen çocuklar, yetişkinlik çağlarındaki tüketim ve dünyayı algılama alışkanlıkları yeni dünyayı şekillendirecektir. Covid-19 insanlığı ve evreni yeni bir dünyaya evirmek üzeridir.
  • İnsanlığın ticarî, beşerî ve sosyal yaşamı tam manasıyla değişmek üzeredir. Bir simit ve çayı açık alanda içmenin kıymeti ve değeri bu günlerde çok iyi anlanmaktadır. İnsanlık eğer ders almasını bilirse doğaya ve doğadaki canlılara iyi davranmayı evreni onlarla birlikte paylaştığını iyi bilmelidir. Eğer kıymetini bilmezse George Orwell’in yazdığı “Hayvan Çiftliği” eserindeki gibi bir gün sokaktaki hayvanlarla insanlık yer değiştirirse şaşırmam.
  • Bu süreçte ödeme yöntemimiz nakitten temassız ödeme yöntemine geçmiştir. Temas ederek alışveriş yerini sanal market ve alışverişlere bırakmıştır. Giderek aldığımız ürünleri bizler için tehlikeye girerek çalışan kuryeler getirmektedir. Bizler evde olduğumuzda dışarıda güvenliğimiz, temizliğimiz, sağlığımız için görev yapan, daha önce hiç fark etmediğimiz kahramanlarımız yeni dünyada en önemli kişilerdir artık. Evde kaldığımız bu süreçte sizlerin de yeni dünya adına yaşamınıza girecek değişiklere ufuk açmak istedim. Varlığımızı sorguladığımız, insan olarak gözle görünmeyen bir tehdit karşısında ne kadar aciz olduğumuz hissettiğimiz bir dönemde hoş geldin yeni dünya diyoruz. 

Ramazan ayı bizim için bir fırsat ayı olabilir. Covid-19 mücadelesindeki bireysel korunmamızı bu ay en yüksek seviyeye çekebilirsek bayram sonrası gerçek baharla karşılamış oluruz. Zaman insanlık içindir. Zamanı nasıl geçirdiğimiz birey olarak bizleri olumlu veyahut olumsuz olarak etkiler. Evde kaldığımız bu günlerde yapılacak olan zaman planlaması çok önemlidir. Aile bireylerine ayırdığımız zaman, kişisel zamanımız gibi planlamayla sıkılmadan çok verimli bir süreç geçer. On bir ayın sultanı Ramazan ayımız ve Bayramımız Türk İslam alemine mübarek olsun. Sağlıcakla kalın. 

Kitap: Türk inanç sistemimizin şekillenmesinin en önemli aktörlerinden birisi olan İmam Maturidi’nin yaşamını sade ve yalın bir dille roman şeklinde anlatan Mürsel Gündoğdu’nun ‘’İmam Maturidi’’ adlı eserini okumanızı tavsiye ediyorum.