İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

389-Seçim ve halk iradesi, 29.06.2023

Ege, Batı Trakya ve Kıbrıs’taki muhatabımız ve komşumuz Yunanistan geçtiğimiz Pazar sandık başına gitti. Son dört yıldır tek başına iktidarda olan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi (ND), mecliste çoğunluğu sağlamayı başararak gelecek dönem için iktidarını korudu. Yapılan genel seçim sonuçlarına göre sandıkların yüzde 97,75’i açıldıktan sonra Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 40,56 oy oranıyla 300 sandalyeli meclise 158 milletvekili göndermeye hak kazandı. Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ise yüzde 17,83 oy oranıyla 47 milletvekili kazandı ve ana muhalefet rolünü üstlendi. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7,67 oy oranıyla 20 milletvekili çıkarmış oldu.

***

Diğer partilerin ise oy oranları şöyle: PASOK-KINAL ittifakı yüzde 11,86 ile 32, Yunan Çözümü Partisi yüzde 4,45 ile 12, Zafer Partisi yüzde 3,7 ile 10, Özgürlük Seyri Partisi yüzde 3,17 ile 8 sandalyenin sahibi oldu. Seçime katılması Yunan yargısınca izin verilmeyen eski Altın Şafak Milletvekili İlias Kasidiaris’in desteğini açıkladığı aşırı sağcı Spartalılar Partisi ise yüzde 4,68 oy oranıyla meclise 13 milletvekili sokmayı başardı. Yeni Demokrasi’nin tek başına iktidara gelmek için gerekli 151 sandalye sayısını aştığı seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, parti tek başına hükümet kuracak. Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, hükümet kurma görevini vermek üzere Yeni Demokrasi lideri Miçotakis’i kabul edeceğini de duyurdu. 21 Mayıs’taki genel seçimlerde ise hiçbir parti tek başına iktidara gelmek için gerekli oy oranına ulaşamayınca 25 Haziran’da tekrar sandık başına gidilmesine karar verilmişti. Yunanistan halkı da 21 Mayıs’taki belirsizlikten kurtulmak veyahut Kiryakos Miçotakis liderliğindeki siyasi gidişattan memnun olduğu için tekrar Atina siyaset kurumu karar alıcılığına Miçotakis’i taşımıştır.

***

Kıbrıs sorunu, Ege adaları meselesi, Batı Trakya’daki askeri üslerin artması gibi konular seçim öncesi 4 yıl nasıl olduysa yeni kurulacak hükümetle de aynı olacağı aşikardır. Türkiye siyaset kurumu karar alıcıları, Yunanistan siyaset kurumu ve aktörlerini iyi tanıdıkları için gerekli adım ve hamleleri ona göre atacakları da aşikardır. Lakin Miçotakis iktidarının sürmesini sağlayan oy ve seçmen iradesi de sorunlu dediğimiz konularda Yeni Demokrasi lideri Miçotakis ile aynı düşüncededir.

KKTC seçimi

Kuzey Kıbrıs’ta Lefkoşa milletvekilliği için geçtiğimiz Pazar seçim yapılmıştır. UBP ve CTP arası geçen seçimde sandıktan CTP’nin adayı çıkmıştır. Üzerine çokça şey yazılır da seçime katılım oranı, yazmaktan çok daha fazla anlam yüklüdür. Özetle Kuzey Kıbrıs siyaset kurumu ve aktörleri kendilerini ve sistemlerini bir an önce revize etmelidirler. Kıbrıs Türkü hizmet odaklı, siyaset kurumunun meslek olmaktan çıktığı, halka hizmet ve halk iradesinin yönetilmesini sağlayan liyakatli kişilerin olduğu bir siyaset yapısını istemektedir.