State Partnership, Türkçesi ‘devlet ortaklık programı’ olarak anılan ABD Savunma Bakanlığı ile eyaletlerin, siyasi bölge ve coğrafyaları ve farklı devletlerle Columbia Bölgesi’nin ortaklık programıdır. ABD’de 1993 yılından önce kurulan Ortak Temas Ekibi Programı’nın basitleştirilmiş halidir. ABD ulusal muhafızları marifetiyle ortak ülkenin askeri yapısını bir nevi güçlendirmek ve ‘Amerikan – laştırma’ programıdır. Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs’ın silah ambargosunu kaldırma kararı açıklaması sonrası Güney Kıbrıs’ı ‘State Partnership’ programına dahil ettiğini açıklamıştır. Açıklama sonrası Güney Kıbrıs Savunma Bakanı, Haralambos Petridis sosyal medya hesabından yaptığı “ABD ile Rum Milli Muhafız Ordusunun askeri işbirliğinin artacağı için mutluyum.” sözleriyle devlet ortaklık programına dahil olduklarını duyurmuştur. ABD’nin Güney Kıbrıs için silah ambargosunu kaldırması ve akabinde devlet ortaklık programına dahil ettiğini duyurması, Kıbrıs adasında ticari ve diplomatik faaliyeti olan Rusya Federasyonu’na ve Türkiye’ye aba altından sopa gösterme şeklinde bir mesajdır. Amerika, Ege ve Batı Trakya’da vesayetçi devlet Yunanistan üzerinden Rusya ve Türkiye’yi bir nevi çevreleme politikası yürütmektedir. Enerji ve enerjinin nakli için hayati önemdeki Doğu Akdeniz’de varlığını donanmasıyla sağlarken Güney Kıbrıs’a verdiği son iki müjdeyle de Kıbrıs adasına yerleşeceği aşikardır.
***
Rum siyaset kurumu temsilcilerinin basına verdiği demeçlerde, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) “caydırıcılık kabiliyetinin” daha da güçlenmesinin ortaklıkla sağlanacağı vurgusu yapılmaktadır. ‘RMMO ne niçin caydırıcılık özelliğini artırmak istemektedir?’ sorusu ortaklık sonrası cevap bekleyen en önemli sualdir. Kıbrıs adasındaki iki devlet Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs siyasi iradeleridir. Kuzey Kıbrıs siyaset kurumunun Güneyden mevcut konumu harici herhangi bir toprak talebi yoktur. Savaş için veyahut saldırı için bir gerekçesi de yoktur. Kuzey Kıbrıs siyaset kurumunu mücadelesi KKTC’nin bağımsız devlet olarak tanınma kavgasıdır. Hal böyle olunca Güney’in askeri kapasitesini artırmak için ABD ve NATO marifetiyle arttırdığı askeri harcamaları ekonomisini zora sokmaktan başka bir şey değildir.
***
Güney Kıbrıs, kara sınırı komşusu Kuzey Kıbrıs’ı ve Kıbrıs adasının garantör ülkesi Türkiye’yi tehdit görerek sözüm ona Amerika desteğini almak istemiştir. Bu destek ABD’nin Güney Kıbrıs’ı Ortadoğu ve doğu bölgelerine sıçramak için kullanması olarak okunabilir. ABD ve Türkiye’nin en büyük ortaklığı NATO’dur. NATO’nun en büyük askeri organizasyonlarından birisi de Türkiye olduğuna göre ABD, Güney Kıbrıs mı Türkiye mi sorusunu kendine sorsa cevap ortadadır. Rum siyaset kurumu savunma ve işbirliği adı altında dost dediği okyanus ötesinin sessiz bir istilasıyla karşı karşıyadır. Güney Kıbrıs okyanus ötesindeki New Jersey Ulusal Muhafızları’yla Larnaka’daki CYCLOPS eğitim merkezinde bol bol talim yapacağı aşikardır. Lakin Yunan ve Rum siyaset kurumları bölgedeki dost düşman kavramlarını belirlerken duygusal zeka yerine analitik ve rakamların konuşulduğu bir yaklaşımla karar almaları milli menfaatleri için en doğrusu olacaktır.