İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

325- Kriz Bizim İşimiz 07.04.2022

Avrasya kelime olarak Avrupa ile Asya kelimelerinin birleşiminden, yani “Avr” ile “Asya” sözcüklerinin birleşmesinden oluşur. Avrupa kıtası ile Asya kıtasını kapsayan coğrafi bölgeye verilen isimdir. Avrasya bir siyasi coğrafya olarak dünya hâkimiyetinin belirlendiği bir alandır. “Avrasya” deyimi Alman Von Humbolt tarafından literatüre sokulmuştur. Humbolt’un geliştirip adlandırdığı bu kavram, Asya-Avrupa coğrafî bileşenini tanımlamaktadır. Bu önemli ve büyük coğrafyaya hakim olan siyasi ve askeri güç dünya hakimi de olmuş demektir. Avrasya coğrafyasının bir bütün olarak savaş alanı görsek yanlış yapmamış oluruz. Bu savaş alanını daha sonra cephelere bölerek okumamız içinden geçtiğimiz çağı anlamamız ve Ankara’nın kazanması için hayati önemdedir.

***

Avrasya coğrafyasının yakın tarihteki cephesi Karadeniz komşularımız Rusya – Ukrayna hattıdır. Yaklaşık bir buçuk aydır haber bültenlerinin ve gündemimizin ana konusu iki komşu devlet arasında yaşanan dram ve gözyaşına sebep olan düşük yoğunluktaki savaştır. Rusya ve Ukrayna cephesinden önce Avrasya savaş alanında yakıt fiyatları bahane edilerek Kazakistan’ta bir halk ayaklanması yaşanmıştır. Bu olay belki de Rusya – Ukrayna ve şimdinin belki de Pakistan cephesi için bir deneme orta oyunuydu. Kazakistan’da yaşanan bu kalkışma Avrasya savaş alanında sınırı olmadan en fazla cephesi olan ABD’nin belki de nabız yoklamasıydı. ABD, Kazakistan üzerinden Rusya’nın ve Orta Asya devletlerinin reflekslerini ölçmek için bir False Flag (sahte bayrak) operasyonu yapmıştı. Sonrasından Karadeniz cephesine geçen düşük yoğunluklu savaşla da Kazakistan nadasa yatırılmıştır. Günümüze gelindiğinde Pakistan’da bazı siyasi grupların Başbakan İmran Han’a verdiği desteği çekerek muhalefete katılmasıyla birlikte Başbakan Han’ın meclisteki çoğunluğu da azınlığa düştü. Başbakan Han’ın son açıklamaları ABD’nin kendisini ve Pakistan halkını tehdit ettiği yönündeydi. Akabinde sokaklar karıştı ve Pakistan siyasi ve askeri bir krizin eşiğine geldi.

***

Avrasya savaş coğrafyasının merkez ve emin ülkesi Türkiye olarak ‘Kriz bizim işimiz’ mantığıyla siyasi coğrafyamızın artılarını ve eksilerini iyi değerlendirerek konumumuzu ve mevzimizi korumalıyız. Ukrayna ve Rusya cephesindeki savaş sonrası Avrupa’ya gerekli enerji Rus doğal gazı bir şekilde sekteye uğrayarak kesilmek üzeredir. Avrupa ve ABD’de kesilmesi muhtemal Rus doğal gazına alternatif için gözünü Doğu Akdeniz’e dikmiştir. Yunanistan kamu radyo televizyon kurumu ERT’ye konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Ukrayna savaşının Doğu Akdeniz’in stratejik önemini artırdığını söylemiştir.

***

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü “Hedefimize ulaşmak için Avrupa ve Doğu Akdeniz’deki diğer ortaklarla tam işbirliği içindeyiz. Hedefimiz Putin üzerindeki baskıyı sürdürmek ve aynı zamanda Rusya’dan enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye devam etmektir. Doğu Akdeniz bölgesi, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal etme kapasitesi, yenilenebilir enerji kaynakları ve elektrik ara bağlantıları gibi altyapı olanaklarıyla daha önemli bir rol oynayacaktır.” demiştir. Avrasya’ya sınırı olmadan en fazla cephesi ve mevzisi olan ABD, Avrupa’nın enerji güvenliği için ciddi adımlar atacaktır. Doğu Akdeniz ve Kıbrıs gazı gündemdedir. İsrail ve Güney Kıbrıs arası gaz yataklarının tespiti, işletilmesi ve nakli Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye olmadan hayata sokulması zordur. ‘Kriz bizim işimiz’ diyen devlet aklı, Rus gazına alternatif görülen Doğu Akdeniz gazının gündemde olduğu bu günlerde krizi fırsata çevirerek KKTC’yi tanıtmalıdır.