İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

32-KKTC varlık mı? Devlet mi? 15.09.2016

Kıbrıs sorununda  taraflar arası müzakere süreci sona yaklaştıkça, görüşmeleri sürdüren heyetlerin ve başkanlarının yükü ağırlaşıyor. Basına verdikleri demeçler ve seçtikleri sözcükler bir o kadar önem kazanıyor. Birlemiş Milletler öncesi 14 Eylülde son bulan görüşmeleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın basın açıklamaları üzerinden irdeleyelim. 

***

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ‘’varlık: var olma durumu, mevcudiyet ve var olan her şey’’ anlamına geldiğini sorguladığımız zaman görüyoruz. Yine aynı TDK sözlüğüne göre ‘’devlet: toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlık’’ tanımını bize veriyor. Bu iki tanımı resmi bir sözlük üzerinden öğrendikten sonra konumuza gelelim. 

***

KKTC Cumhurbaşkanlığı internet sitesi üzerinden ulaşabildiğim 10 Eylül 2016 tarihli ‘’Tüm tarafların hedefi yıl sonunda çözüm’’ başlıklı basın açıklamasında ‘varlık’ sözcüğü sıkça Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından kullanılıyor. Bahse geçen sözcük yaz saati üzerinde değişiklik yapılmaması üzerine basının soruları ve Sayın Akıncı’nın cevaplarında yer buluyor. 

***

Anavatan Türkiye’nin yaz saatinde sabit kalması ve değişiklik yapmaması üzerine, KKTC hükümeti de karar alarak, Türkiye ile aynı saat diliminde olmak için yaz saatinde kaldı. Bu konu üzerine gelen sorular da Cumhurbaşkanı Akıncı, ‘’Kıbrıs’ta, federal bir yapı kuracağımız bu adada elbette aynı saat dilimi içerisinde olmamız daha akıl işidir. Çünkü biz Türkiye’nin bir vilayeti değiliz. Biz ayrı bir varlığız ve Kıbrıs’ta bir çözüm hedefimiz var. Ancak bunun da çıkış yolu Kıbrıs sorununu çözmektir ve bu gibi anomalilerden de kurtulmaktır” ifadesinde bulunuyor. Konuşmasının devamında güney Kıbrıs lideri Anastasiadis’in açıklamalarına istinaden O’na mı cevap veriyorsunuz sorusu üzerine ‘’Hayır ona cevap olsun diye söylemedim. Kendi inançlarımın bir ifadesi olarak söyledim. Öteden beri bu düşünceye sahibim. Burası ayrı bir varlıktır. Türkiye ile çok sıkı ilişkileri olan bir varlıktır. Güneyle de oturup federal bir yapıyı kurmak için uğraşan bir varlıktır’’ ifadesinde de sıkça ‘varlık’ sözcüğünü kullanıyor.

***

Burada Sayın Akıncı’nın ‘varlık’ sözcüğünden kastı nedir? Varlık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir ‘devlet’ olduğu manasında ise sorun yoktur. Lakin değil ise ‘varlık’ nedir? Bu sorulara cevap aramamda ki mana, çözüme Cumhurbaşkanı Akıncı sayesinde bu kadar yaklaşmış iken, yanlı/yanlış anlamalara sebep vermeyecek bir dil kullanılmasının önemli olduğunu söylemektedir. Çünkü nasıl bir İngilizce dilini günlük yaşam, akademik İngilizce, diplomatik İngilizce olarak birbirinden ayırıyorsak, Devlet’in de bir dili ve üslubu tarzı vardır. Bu seviyeyi koruyarak, bireysel görüşleri değil de Devlet görüşlerini yansıtarak yapılacak açıklamalar çözüme daha fazla katkı koyacaktır. Yazılarımda Sayın Akıncı’nın varlık göstermesinin tek sebebi de KKTC Devleti Cumhurbaşkanı olmasıdır.