Komşumuz Atina-DC (District of Columbia) silahlanma ve askeri üslerden sonra mevcut durumunu geleceğe taşımak adına üç yıllık strateji planı hazırlamıştır. Atina-DC yönetimi 39 maddelik 3 yıllık strateji planının büyük bir bölümünü Türkiye’ye ayırmıştır. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias tarafından açıklanması beklenen 2022 – 2025 yılları arasındaki 39 hedef malumunuz Batı Trakya, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi sebebiyle milli güvenliğimizi ilgilendiren önemli bir konudur.
***
Haftalık yayımlanan Yunan To Vima gazetesi bazı maddeleri Dendias’tan önce haberleştirmiştir. Bu maddeler, “Türkiye ile Ege ve Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuk temelinde, deniz yetki sınırlarının belirlenmesi amacıyla iletişim kanallarının açık tutulması; Türkiye’nin ‘casus belli’ kararından (savaş nedeni-TBMM’nin 1995’te Yunanistan’ın Ege’de karasularını genişletmesi halinde, hükümete askeri dahil tüm yetkilerin verilmesi kararı) vazgeçmesi için çalışmak; Türkiye’nin Libya ile imzaladığı deniz yetki sınırlarının belirlenmesine ilişkin mutabakat muhtırasının iptal edilmesini sağlamak; Türkiye’nin “tahrikçiliğine” diplomatik alanda karşı konulması; Yunanistan’ın tüm komşu ülkeleriyle deniz yetki sınırlarının belirlemesine ilişkin anlaşmalar sağlaması; Yunanistan’ın ‘milli konuları’ ile ilgili tezlerinin uluslararası alanda anlatılması; Yunanistan’ın Avrupa Birliği içindeki konumunun güçlendirilmesi; Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de ittifaklarını güçlendirmesi.” şeklindedir. Atina-DC makamları NATO, okyanus ötesi ve Avrupa’daki müttefikleriyle güçlendirdiği ordusunun hamlelerini siyasi adımlarla desteklemek istemiş olacak ki ültimatom tarzındaki stratejisini ortaya koymuştur.
***
Türkiye – Libya deniz yetki anlaşmasının iptali hayali, Doğu Akdeniz’deki ittifaklarını güçlendirmesi gibi bir sürü lakırdıyı madde diye kamuoyuna servis etmiştir. Bir de işin ilginç bir tarafı da topraklarını kullandırdığı, denizlerinde devriyeye izni verdiği ABD, Doğu Akdeniz gazının Avrupa’ya taşınmasını öngören EastMed Boru Hattı Projesine sıcak bakmadığını açıklamıştır. Toplam uzunluğu 1900 kilometre olan projenin yaşama geçmesi için 6 milyar Euro civarında bir kaynağa ihtiyacı vardır. Yunan medyasına sızan haberlerde DC’nin görüşünü açıkça belirtmesi sonrası, projenin imkansız hale geldiği haberleştirilmiştir.
***
Avrupa’nın güvenliği ABD ve NATO şemsiyesiyle sağlanmaktadır. NATO’nun en güçlü destekçisi ve askeri unsuru da Türkiye Cumhuriyeti’dir. Okyanus ötesi siyaset kurumu karar alıcıları Yunanistan – Ege ve Doğu Akdeniz üçlemesini NATO’daki ortağı Türkiye ile karşılaştırdığında mantıki pozisyon Türkiye’nin yanında olmaktır. Hal böyle olduğu için de EastMed projesi DC’de karşılık bulamamıştır. Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, Yunanistan’ın savunma alımları hakkında kısa ve net bir şekilde şu açıklamayı yapmıştır: “Savunma amaçlı ise çok fazla ve gereksiz, Türkiye’ye karşı ise çok az”. Komşumuz Atina-DC tekrardan Atina olmak istiyorsa 3 yıllık stratejik planının birinci maddesi olarak “Bütün müttefikler dosttur; fakat Türkiye daha dosttur.” maddesini eklemelidir.