Devlet televizyonumuz TRT’nin hava durumu bültenlerinden “Balkanlar’dan gelen soğuk hava” tabiri alışkın olduğumuz cümledir. Devlet kanalımızın sabah açılışı ve gece kapanışındaki İstiklal Marşı ve Anıtkabir görüntüsünü hatırlayanlar hava durumu bültenindeki söylemi de iyi bilirler. Hep merak etmişimdir, Balkanlar’dan soğuk hava nasıl gelir diye. Kosova Türkleri için Kosova’nın ilanı sonrası 23 Nisan Milli Bayram günü olarak kabul edilmiştir. 2016 yılında 23 Nisan tarihlerinde Kosova’ya gittiğim sırada Balkanlar’ı ve soğuk havanın geldiği yüksek dağları gördüğümde TRT’nin hava durumu bülteni aklıma gelmişti. Balkan’larda Türk ve İslam izleri ve eserleri bizlere atalarımızdan emanettir. Anadolu’nun bir köyü gibi Balkan coğrafyasında Türk köyleri ve kültürleri mevcuttur. Serhat şehrimiz Edirne ve Kırklareli batı sınırımız gibi görünse de Anadolu’nın batıdaki ileri karakolu Balkanlar’dır. Batı Trakya’dan Balkanlar’a kadar Türk ve İslam varlığı Anadolu’nun teminatı ve emanetidir.
***
Rusya ve Ukrayna arasında vuku bulan Kırım bölgesindeki hakimiyet savaşı Karadeniz, Balkanlar ve Ege’deki askeri hareketliliğe sebep olmuştur. Ezeli rakip transatlantiğin büyük ülkesi ABD ile doğu bloğunun alfa devleti Rusya arasındaki askeri ve teknolojik savaş siyasi coğrafyamızda ekonomik ve siyasi yönüyle yaşanmaktadır. Bu bağlamda ABD, batı Trakya olarak betimlediğimiz bölgede Dedeağaç, Gümülcine, İskeçe ve Kavala’da askeri ve siyasi olarak varlığını artırmaktadır. Gerekçe olarak da Rusya’nın Karadeniz’deki varlığı ve Ukrayna sınırındaki asker sayısını arttırmasını göstermektedir.
***
2021 Selanik Zirvesi’ne katılan ABD Atina Büyükelçisi Pyatt ABD ile Yunanistan arasındaki ortaklığını ‘Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını’ belirtse de kurulan askeri birlikler Lozan Madde 1 ve Madde 3’e göre kanunsuz ve hukuksuzdur. Büyükelçi Pyatt’ın Yunanistan’a F-35 savaş uçaklarının satılması yönündeki çalışmaların yapıldığı açıklaması da aklımızın bir köşesinde durması gereken beyanlardır.
***
ABD’nin geçici gibi gösterdiği askeri varlığı için 1 Kasım 2021’de imzalanarak yürürlüğe giren Dedeağaç’ın “Giannouli Kampı” yakınlarına ABD askerleri için lojman yapımı çalışması da kalıcı olduklarının bir diğer göstergesidir.
***
Makedonya’nın NATO’ya katılma sürecini değerlendirdiğimizde “NATO’nun amacının Rusya’yı çevreleme politikası” yürüttüğü görülmektedir. Bahse konu bölgede Türk unsurları ve Türkiye’nin varlığının güçlü olduğunu düşündüğümüzde NATO ve transatlantik Türkiye ve Rusya’yı bölgede istemiyor diyebiliriz. Makedonya’nın NATO’ya katılım protokolünü imzalaması sonrası Yunanistan’ın “Makedonya’nın NATO üyeliğiyle ilgili protokolünü onaylama hamlesi” de önemlidir.
***
Doğu Avrupa ve Balkanlar’da NATO ve ABD’nin askeri varlığı bir hayli fazladır. Polonya’da NATO ve ABD askeri vardır. Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan’da askeri üsleri vardır. Yeni NATO üyesi olan ülkelere de silahlı güçlerini yerleştirecektir. Bu yapılanma Rusya için de tehdit denilebilecek ölçüdedir. Bu hareketliliğin ve askeri üslerin tarihi bağlarımızın olduğu ileri karakol olarak gördüğümüz coğrafyada olması milli güvenliğimiz için önemli bir konudur. Bu husus göz önüne alınarak Balkanlar’dan gelecek olan soğuk havaya karşı milli güvenlik siyasetimizdeki dost/düşman kavramı güncellenerek varlığımızı ve kazanımlarımızı korumalıyız.