Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın dış politikadaki mevzileri Doğu Akdeniz, Dağlık Karabağ, Libya, Suriye konularıdır. Bu özel alanlarda teşekkül eden siyaset kurumları birinci muhataplardır. Bu bahse konu muhatap siyasi teşekküllerinde yancıları olarak tabir ettiğimiz transatlantik siyasi iradeler ve çıkar grupları vardır. Avrupa ve okyanus ötesi çıkar gruplarına ilave olarak da Ortadoğu’da teşekkül eden transatlantiğin lejyöner kabile devletleri vardır. Betimlediğim haliyle bu yapılar Türk dış politikasına karşı hamlelerini vesayetçi devletler üzerinden yapmaktadırlar.
Lejyöner tatbikatlar
Bu vesayetçi löjyöner yapılar Doğu Akdeniz siyasetinde etkin rol alabilmenin yolunu diyalogda değil askeri tatbikatlarda aramaktadırlar. Bu sebeple de Doğu Akdeniz’de Yunanistan, İtalya, Fransa ve ABD’nin varlığının olduğu gerçek mermi kullanarak yapılan askeri oyunları icra etmektedirler. Bu askeri oyunlara ilave olarak da pandeminin dünya ekonomisini etkilediği bu süreçte batık Yunan ekonomisi ve siyasi iradesi, Fransa’dan 18 Rafele savaş uçağı alımı için 2.3 milyar Euro’luk anlaşma imzalamıştır.
Macron’un lakırdıları
Transatlatik zihniyetin, strateji üreten ve yayan yapısı niteliğindeki Atlantic Council’a konuşan Fransa’nın lümpen çocuğu Emmanuel Macron Türkiye karşıtlığı içeren lakırdılarda bulundu. Macron konuşmasında “Türkiye 2 yıl önce NATO, ABD ve Fransa ile hiçbir koordinasyon kurmadan Suriye’nin kuzeyinde bir operasyon yaptı. Birden SDG’nin PKK’lı olduğunu, terörist olduğunu iddia ederek bu operasyonu yaptılar.” dedi. Macron konuşmasının devamında “Libya, Karabağ ve Doğu Akdeniz’de AB ve NATO’daki müttefiklerine dostane olmayan sistemik bir davranış sergiledi. NATO’nun beyin ölümü lafını bu yüzden kullandım. Düşman kim, kim terörist? Savaşın kuralları neler?” şeklinde lakırdılarla Türkiye karşıtlığı yapmıştır. Macron’un yaptığı açıklama bir nevi transatlantiğin düşüncesini dışa vurmasıdır.
Biden düşüncesiyle ilk temas
Biden ve Ankara arası ilişkilerin nasıl olacağı en çok merak edilen dış politika konularından birisidir. Türkiye ve Biden yönetimi arasındaki ilk temas geçtiğimiz hafta İbrahim Kalın ve Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasında gerçekleşti. Reuters haber ajansının haberine göre Kalın ve Sullivan arasında Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Dağlık Karabağ konuları görüşülmüş. ‘Diyalog temassızlıktan iyidir’ mantığıyla hareket edilirse bu ilk görüşme gelecek görüşmelerin ve itilaflı konuların gelecekteki çerçevesi adına iyidir; fakat Pentagon Sözcüsü John Kirby “Rusya’dan S-400 alımının Türkiye’nin ABD ve NATO’ya bağlılığıyla uyuşmadığını, S-400 konusundaki duruşlarının ayın olduğu” açıklamasını yapmıştır.
***
Son günlerin dış politikası değerlendirildiğinde Türk dış politika yapıcılarını Kıbrıs ve Doğu Akdeniz başta olmak üzere çetin müzakere günleri beklemektedir. Lümpen Macron’ın açıklaması, ABD’li sözcülerin söylemleri Atlantic Conucil’da işlenen stratejilerin dışı varumu niteliğindedir. Yukarıdaki söylem ve eylemler iyi okunarak 2021 dış politikamız inşa edilmelidir. Kuzey Kıbrıs siyaset yapıcıları iç politikadan ziyade dış politikaya iyi izleyerek siyaset üretmelidirler.