Çağımızın pandemi seviyesinde görülen en önemli hastalığı Korona (Covid-19) virüstür. Hafta başı itibariyle dünya genelinde 4,63 milyon vaka, 1,66 milyon iyileşen ve 297 bin vefat kayıtlara geçmiştir. Zengin fakir, büyük küçük demeden tüm insanlık ve siyasi organizasyonu devletler cürümleri kadar etkilenmiştir. Dünya siyasetinde süper güç olarak tanımlanan devletlerin verimsiz sağlık altyapıları vatandaşlarını virüs karşısında sahipsiz bırakmıştır. Korona virüs vakasıyla gelen hastalar yaşlarına göre değerlendirilerek tedavi için kabul edilmiştir. Yaşları büyük olup testleri pozitif çıkan hastalar büyük ve süper güçlü devletler tarafından kaderlerine terk edilmiştir.
***
Korana virüs vakası görülen ve ölüm oranlarının çok olduğu ülkeler ABD’de onaylanmış 1,55 milyon vaka, 291 bin tedavi edilen hasta, 91.499 ölümle birinci sıradadır. Rusya’da 300 bin üzerinde onaylanmış vaka, 76.130 iyileşen hasta, 2.837 ölüm vardır. Brezilya’da 263 bin onaylanmış vaka, 100 bin iyileşen hasta, 17.509 ölüm vardır. Birleşik Krallık korona virüs başlangıcında bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde hastalığın ülke genelinde yayılmasını ve böylece mücadele edilebileceğini düşünmüştür. Başbakan Boris Johnson’un virüs kapması ve sonrası tedavi edilmesiyle, Birleşik Krallık’ta hasta sayısı onaylanmış 249 bin, iyileşen hasta sayısı hakkında bir resmi veri yokken ölü sayısı da 35.341’dir. Avrupa’nın bir diğer ülkesi İspanya’da ise onaylanmış hasta sayısı 232 bin, iyileşen hasta 150 bin ve ölen hasta sayısı 27.778’dir. Kovid-19 sebebiyle siyasi sorunların en çok yaşandığı ve Avrupa Birliği üyeliğinin sorgulandığı ülke İtalya’daysa 227 bin onaylanmış hasta, 129 bin iyileşen ve 32.169 ölüm görülmüştür.
***
Sayı ve veriler ışığında korona virüs değerlendirilmelidir. Süper güç olarak tanımlanan ABD’de Başkanlık makamı ve eyalet valileri süreç yüzünden siyasi krizler yaşamışlardır. Eli silahlı ABD vatandaşları sokak eylemleri yapmışlardır. Mart ve Nisan aylarında tüketici silah ve mühimmat alımıyla olası devletin kontrolünden çıkacak süreç için bireysel savunma fikrini benimsemiştir. İspanya ve İtalya da üyesi oldukları Avrupa Birliğini ‘çakallar birliği’ şeklinde suçlamalarla virüs sonrası üyelikten ayrılma fikrine kadar düşünceler dillendirilmiştir. Güneş batmayan ülke Birleşik Krallık’ta Kraliyet ailesi ve siyaset kurumunun seçilmişleri virüsle yüzleşmiş, halktan kendilerini izole ederek canlarını korumuşlardır.
***
Güney komşumuz Rum kesimindeki vaka sayısı ve ölümler rakamlarla göz önündedir. Severiz sevmeyiz, takdir etmemiz gerek bir Kuzey Kıbrıs siyaset kurumu ve sağlık sistemi vardır. Yurt dışından gelen vatandaşların karantina süreçlerinden tutun da “Evde Kal” sürecinde yapılan yardımlara kadar Kıbrıs Türk siyaset kurumu ve halkı başarılı bir süreç geçirmiştir. Dünyayı etkisi altına alan virüsle mücadelede tabi ki eksiklikler olmuştur. Bu süreç ve sonrası amacımız eksikliklerin giderilmesi, olası bir ikinci dalga ihtimaline daha hazır olmak olmalıdır. Kuzey Kıbrıs siyaset kurumu işlevsel hatalarını ve eksikliklerini göz önüne alarak pandemi sonrası ısınacak olan küresel ve Doğu Akdeniz siyasetinde rol alabilecek bir yönetim şeklinin hazırlıklarını yapmalıdır.