İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

177-Dilek ve Temenniler 06.06.2019

Dini ve Milli bayramlarda siyaset kurumunun aktörleri rollerinin önem ve ehemmiyeti derecesinde kamuoyuna günün anlam ve önemine dayanarak dilek ve temennilerini paylaşırlar. 11 ayın Sultanı olan Ramazan ayı ve bayramı sonrasında başta Kıbrıs sorunu ve çözüm yolları üzerine Kuzey Kıbrıs’ın siyaset aktörlerinin duygularını işittik.

***

Güven oyu sonrası Ersin Tatar hükümetinin; Kıbrıs sorunu ve çözüm yolu, Türkiye- KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) ilişkileri ve Doğu Akdeniz’de hali hazırda gündemde olan hidrokarbon yatakları üzerine yapılan açıklamalarını duyduk. Bu açıklamalardan sonra başta Kıbrıs adasında federasyoncu olarak betimleye bileceğimiz siyasi yapının eleştirilerini ve Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’nın seslenişini duyduk. 

***

Çözümü federasyon modelinde arayan kamuoyunda yer eden siyaset aktörleri ve basın temsilcileri federasyoncular Tatar Hükümetini: statükonun devamı olarak nitelendirdiler. 

***

Cumhurbaşkanı Akıncı’da yeni çözüm modeli üzerinde söylenen yorumlar için; ‘’olmayacak bir hedefin peşinde takıldığımız anda ne olacağı bellidir’’ diyerek sitemini dilek ve temenni niteliğinde dile getirmiştir. 

Sayın Akıncı’ya sormalıyız; ‘ne olacağı belli’ olan nedir? 

*Seçildiği günden itibaren yürüttüğü müzakere sürecindeki Kıbrıs Türkünün somut kazanımları nelerdir?

*Anımız ve tarihimiz bir dediği Rum lider Anastasiadis’te yaşadığı hayal kırıklıkları nelerdir?

*Çözüm sonrası ortak zenginliğimiz dediği hidrokarbon yatakları düşüncesi Rum yönetimince neden karşılık bulamamıştır? 

*Doğu Akdeniz ve Kıbrıs adasının en önemli gündemi olan enerji yatakları konusunda Kıbrıs Türklerinin ötekileştirildiği halde niçin ısrarla federasyon modelli çözüm savunulmaktadır?

*BM (Birleşmiş Milletler) kontrolünde yapılan görüşmelerde harita teslimi yapılmış mıdır? Kıbrıs Türkleri için toprak oranı nedir? geçerliliği var mıdır?

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ‘’Cumhurbaşkanınız olarak hayallerle değil gerçeklerle ilgilenmek durumundayım’’ açıklamasına sebeple yukarıdaki sorulara cevaplarını federasyon modelli çözüm fikrine destek amaçlı olarak kamuoyuyla paylaşılmasını Cumhurbaşkanımız Akıncı’dan rica ediyorum. 

Kıbrıs sorununa reel politik yaklaşım

Garantör ülkemiz Türkiye’nin Milli Savunma Eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk; İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) zirvesi sonuç bildirgesinde üye ülkelere yapılan KKTC ile dayanışma çağrısını Kıbrıs Türkleri ve KKTC için olumlu bir gelişmedir ve ‘’KKTC’nin tanınma zamanı çoktan geldi’’ şeklinde yorumlamıştır. Güncel politik veriler ışığında Kıbrıs siyaset kurumu İİT üzerine lobi faaliyetiyle Kıbrıs Türklerine federasyon modelli çözümsüzlük fikrinden kurtaracak bir çıkışa kapı aralayabilir. 

***

Türkiye Enerji Bakanı Fatih Dönmez,”Yavuz sondaj gemisi Temmuz başı gibi, KKTC’den alınan bir lokasyonda sondajına başlamış olacak” ifadesini kullanmıştır. Federasyon modelli çözümsüzlük fikrinden Kıbrıs Türkünü kurtaracak başka bir stratejik adımda budur. Sayın Tatar hükümeti ortağı Halkın Partisi’yle birlikte reel politik kurallar ve cesaretle uzun süredir temenni ve dilekten öteye geçemeyen Kıbrıs Türkü için çözümde yol kat etmelidirler.