İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

123-Yetki Kimde? 31.05.2018

Siyaset ve genel konularda her ortamda bilir kişi gibi konuşmayı seven bir milletizdir. Fırsatını bulduğumuz her alanda taksi, otobüs, kahvehane hiç fark etmez gündemde olan konunun uzmanı gibi atıp tutar, konunun ilgili muhataplarından daha fazla şey bilen edasıyla konu hakkında hüküm bile veririz. Her atıp tutulan boş olmasa da kendi birey olarak değerlendirebileceğimiz zamanı, yetki ve etkimiz olmayan bir alanda konuşarak en büyük israfı yapmış oluruz. Bunun sebebi ise düşünce dünyamızda var olan tüm konuları dilimizin ucundan dışa vurmamızdır. Bunun bize en basit zararı ‘zaman’ gibi değerli bir olguyu haddimiz olmayan işle harcamak da olabilir. 11. yüzyılın en önemli Türk şair ve düşünürleri arasında olan Balasagunlu Yusuf olarak bilinen Kutadgu Bilig, eseri sonrası ‘Has Hacib’ unvanı alır. Birey, toplum ve devlet yönetimi ile ilgili değerlendirmeleri olan Yusuf Has Hacib, dilin erdemini, kusurunu, yararını ve zararını şöyle ifade eder: “Anlayış ve bilgiyi ulaştıran dildir. İnsanı aydınlatan dilin değerini bil. Kişiyi dil yüceltir, mutluluk verir. Kişiyi dil ucuzlatır, başını götürür.” demiştir.

***

Sanırım yetkisi ve bilgisi olup olmadan siyasi coğrafyamızın en önemli konusu ‘Kıbrıs Sorunu’ hakkında milletçe fikir ve yorum sahibiyizdir. Geçtiğimiz günlerde Kıbrıs sorununun bam teli niteliğinde olan Garanti ve İttifak Anlaşmaları hakkında Türkiye Cumhuriyeti 26. Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı ve konu hakkında konuşanlara kasıtla, katıldığı bir televizyon programında “Akıncı’nın bu konuda hukuksal yetkisi yok. Bu anlaşma 3 devleti ilgilendiriyor. Kıbrıs’ta Garanti Anlaşması’nın kısmen kalması önerisi var. Garanti ve İttifak anlaşmaları konusunda KKTC Cumhurbaşkanı’nın söz söylemeye hiçbir hakkı yok. BM Genel Sekreteri ‘Garanti anlaşmaları kalksın’ diyor, Cumhurbaşkanı ‘Konuşabiliriz’ diyor. Birisi de çıkıp demiyor ki ‘Sayın Cumhurbaşkanı, sen bu konuda söz söylemeye yetkili misin?’ Garanti ve ittifak konusunu ne KKTC halkı ne de KKTC Meclisi konuşabilir. Bu TBMM’nin konusudur ve tek söz söyleyecek olan odur.’’ demiştir. Garantör ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti 26. Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’un bu açıklamasından yola çıkarak Kıbrıs sorunu gibi önemli bir konu hakkında konuşma, hüküm verme ve söz söyleme hakkı evrensel hukuk kuralları içerisinde kimdedir? Etki ve yetkisizler konu hakkında yorum ve konuşma yaparak çözüm ve tanınma yolunda Kıbrıs Türk halkını manipüle ederek demoralize etmemelidirler. Konunun yetkili kişileri konuşarak yarım asrı geçen sorun bölge ve ülke menfaati gözetilerek çözüme gitmelidir.

***

Etki ve yetkisiz konuşanlara da Yusuf Has Hacib’in dil üzerine söylediği şu mısraları hatırlatalım: “Dil aslan gibidir, eşikte yatar. Dikkat etmezsen eğer, başını yer.” demiştir.