İlk çağlardan günümüze kadar gelen üretme sistemini endüstri genel adıyla tanımlarız. Günümüzde 4. Sanayi Devrimini ‘Endüstri 4.0’ olarak tanımlamaktayız. Üretimin ve üretim teknolojisinin şu anki son halidir 4.0. Akıllı telefonlarımıza da dönem dönem gelen güncellemeleri 10.1.2 gibi değişik rakam ve isimlerle tanımlarız. Bu süreç yenilik ve gelişecek olan tüm sektörlerde kademe kademe böyle gidecektir. Bitmek tükenmek bilmeyen insan ihtiyaçlarını, bitecek ve tükenecek olan kıt kaynaklarla karşılanmasını inceleyen disipline de iktisat deriz. İktisat bilimi ve endüstri birbirine paralel bir şekilde gitmektedir. Sanayinin gelişmesinin ana sebeplerinden bir tanesi insan ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşamını kolaylaştırmak için yapılan çalışmalardır.
***
Tarihte ilk sanayi devrimi 1.0 su ve buhar gücünün kullanarak mekanik üretim sistemleri ile ortaya çıkmıştır. Buharın sanayide kullanılması ulaşım ve fabrikaların çalıştırılmasında insan yaşamı için büyük bir devrimdir. Akabinde ikinci sanayi devrimi 2.0 ile elektrik gücünün yardımıyla seri üretim ve otomasyon yaşamı başlamıştır. Üçüncü sanayi devrimi ise dijital devrimdir. Bilgi teknolojilerinin gelişmesiyle otomatikleşen sistemler küçülmüş ve yaşamımıza büyük katkı yapmışlardır. Günümüzde geldiği noktada endüstri 4.0’dır. Teknoloji ve diğer değer zinciri organizasyonlarının kolektif bütün halidir. Siber – Fiziksel sistemlerin yaşamımıza girmesidir.
***
Son 10 yılda devrim niteliğinde endüstrinin ürettiği bazı değerler şunlardır: Sürücüsüz araçlar vardır. Her şeyi sorduğumuz, adını ‘Hoca Google’ dediğimiz arama motoru ve beyinleri 2008 yılında üretime geçmişlerdir. Telefonlar kadar yaşamımız için olmazsa olmaz olan tablet bilgisayarlar 2010 yılında Apple ile yaşamımıza girmiş, Amazon tarafından piyasaya sürülen kindle adıyla anılan e-kitaplar yaşamımıza dahil olmuştur. Elektrikli araç Tesla 2008 yılında görücüye çıkmıştır. Mars uzay aracı Curiosity 2011 yılında çalışma alanına insanlık için bırakıldı ve 2014 yılında Mars yüzeyinin altında su bile buldu. Yine Google 2014 yılında Google Glass’ı tanıttı. Arttırılmış gerçeklik tanımıyla dünyamızı etkiledi. Son olarak da yakın zamanda bize benzer olan insansı robotlar “Bizim yerimizi bunlar mı alacak?” diyecek kadar endüstri dünyasında yerini aldı.
***
Dünya ve sistemler böyle gelişip 4.0’ı ve sonrasını düşünürken, biz Annan Planı’nı sonrası hala neredeyiz? Çözüm diye tanımladığımız Rum yönetimiyle görüşmeleri, tiyatral bir şekilde oynanarak devam etmektedir. Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı 3. yılında yaptığı konuşmada “Kıbrıs’ta çözüm hala mümkün” demektedir. 1 Mayıs’ta gençlerimiz büyük sanayi şehirlerinde, kutlanması gereken bir şekilde sanayisi ve üretimi olmayan ülkemizde işçi bayramını yabancı marşlar eşliğinde kutlamaktadır. Yukarıda saydığım gelişmeleri garaj diye tabir edilen küçük yerlerde az bütçe ve imkanlarla insanoğlu insanlık için bulmuş ve üretmiştir. Bizim siyaset yapıcılarımız duygusal bağlardan ve kişisel hedeflerden arınarak dünya sisteminde kabul gören, sermaye yoğun olmadan emeği yoğun endüstrileri Kuzey Kıbrıs’a taşımalıdır. Çözüm yaşam seviyesinin yükselmesi, sistemli ve yaşanabilir bir Kuzey Kıbrıs olmaktan geçmektedir. Sayın Akıncı’nın himayesinde lise gençlerimize niçin yazılım kursları açılmasın.